Morotssoppa

En god, lättlagad och vacker soppa som passar fint både som lunch, förrätt och enklare huvudrätt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 6 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk crème fraiche
  • riven muskot
  • yoghurt till servering

Gör så här:

Skala och tärna morötterna och löken. Fräs i smör i botten av soppkastrullen. Pressa ner vitlöksklyftan och red med mjölet. Tillsätt buljongen och låt soppan koka upp och småkoka i 15 minuter.

Tag grytan av värmen, tillsätt crème fraiche och mixa soppan helt slät och lite luftig, gärna med stavmixer. Smaka av med muskot och salt.

Varmhåll soppan fram till servering och servera gärna med yoghurt och nybakat, grovt bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av An interesting dialogue is value comment. I feel that it is best to write extra on this subject, it won't be a taboo subject but generally persons are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers bkekedkkfgakebca
11 augusti 2014

An interesting dialogue is value comment. I feel that it is best to write extra on this subject, it won't be a taboo subject but generally persons are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers bkekedkkfgakebca

Kommentar av osignerat
24 september 2013

Kan man byta ut vetemjölet så soppan blir glutenfri?

Redaktionens kommentar
Prova med att byta ut vetemjölet mot majsena. Tillsätt lite i taget. Lycka till!
Kommentar av Tina
3 januari 2013

Jätteod soppa. Jag har nyss ätit den till lunch. Tyckte den var lite för snäll i smaken först, och läste då att en del av er hade haft i lite cayennepeppar, så då tog jag lite sådant i soppan, det gjorde susen.

Vet också att jag hört att man kan prova med saft av pressad apelsin till just morotssoppa, någon som provat?

Jättegod soppa var det, högt betyg till den här.

mvh/

Kommentar av Sofia
13 april 2012

Jag har det ÖVERLÄGSET GODASTE receptet på Morotssoppa. Denna soppa brukar folk, som påstår att de inte ens tycker om soppa, gilla jättemycket! Jag lagar den när jag inte kommer på något annat att göra, och den är alltid lika god! Pröva själv :)

Du behöver: 500-800g morötter, en rejäl purjo, 2-3 grönsaksbuljongtärningar, 2msk mjöl, en klick smör, 1 liter vatten, en burk creme fraiche (inte lätt för då skär det sig av någon anledning) salt och peppar.

Riv morötter i valfri storlek, skär purjon fint. Fräs detta i kastrullen med en klick smör tills morötterna börjar ge ifrån sig vätska. strö över mjölet och blanda ihop så det blir lite smetigt (dra av kastrullen medans för annars bränns det lätt) späd nu ut detta lite i taget med buljongen som du tidigare blandat ihop (värm upp vattnet med buljongtärningarna). Låt sedan koka i ca 10 min. Häll i creme fraichen och blanda ihop tills den smält helt. Smaka av med lite salt och peppar. Ibland kan det behövar mer/mindre buljongtärningar i vattnet. Beror lite på hur mycket morötter man tar.

Supergott!

Kommentar av Jonas
25 oktober 2011

Lite curry gör soppan gaaaaaaaaaaalen

Kommentar av Erik
22 juni 2011

För er som tycker att den blir lite smaklös kan jag rekommendera cayennepeppar, blir bättre drag i soppan då.

Svar av Tina
3 januari 2013

Det gjorde jag, toppengott!

Kommentar av Xania
19 mars 2011

Riv ner lite färsk ingefära i soppan. Mängd efter tycke och smak.

Kommentar av kristina
15 november 2010

Ska det inte vara någon vätska förutom cream fraice?

Redaktionens kommentar
Jo "1 liter grönsaktsbuljong". Det går fint med vatten och två buljongtärningar.
Svar av Namn/signatur
13 januari 2011

Haha trodde du att de bara skulle vara cream fraice!

Kommentar av Sanna
17 mars 2010

Åååå inget skämt, den här soppan gjorde sig verkligen med muskot!!! Mums

Kommentar av Bubblaren Joakim
3 oktober 2009

Gjorde precis soppan och den var löjligt god! Tänker mig den med lite heta, syrliga och pikanta ugnsbakade rödbetor.

I vilket fall ett superrecept!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se


Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

Härligt friska rabarber dyker upp i trädgårdsland och butiker allt längre norrut i landet. En klassisk smulpaj förvandlar den syrliga stjälken till sommrig efterrätt. Variera pajen med havretäcke eller gör en god kardemummavariant som smakar lika bra kyld som ljummen. Pepparochsalt rekommenderar en nykomponerad smulpaj med mandelmassa i täcket och citron som smaksättare. Riktigt gott även för den som inte tål gluten.

 smulpaj.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Gratänger

Broccoligratäng En krämig broccoligratäng som smakar och värmer.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...