Morotssoppa - Sopprecept

Morotssoppa

En god, lättlagad och vacker soppa som passar fint både som lunch, förrätt och enklare huvudrätt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 6 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk crème fraiche
  • riven muskot
  • yoghurt till servering

Gör så här:

Skala och tärna morötterna och löken. Fräs i smör i botten av soppkastrullen. Pressa ner vitlöksklyftan och red med mjölet. Tillsätt buljongen och låt soppan koka upp och småkoka i 15 minuter.

Tag grytan av värmen, tillsätt crème fraiche och mixa soppan helt slät och lite luftig, gärna med stavmixer. Smaka av med muskot och salt.

Varmhåll soppan fram till servering och servera gärna med yoghurt och nybakat, grovt bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
24 september 2013

Kan man byta ut vetemjölet så soppan blir glutenfri?

Redaktionens kommentar
Prova med att byta ut vetemjölet mot majsena. Tillsätt lite i taget. Lycka till!
Kommentar av Tina
3 januari 2013

Jätteod soppa. Jag har nyss ätit den till lunch. Tyckte den var lite för snäll i smaken först, och läste då att en del av er hade haft i lite cayennepeppar, så då tog jag lite sådant i soppan, det gjorde susen.

Vet också att jag hört att man kan prova med saft av pressad apelsin till just morotssoppa, någon som provat?

Jättegod soppa var det, högt betyg till den här.

mvh/

Kommentar av Sofia
13 april 2012

Jag har det ÖVERLÄGSET GODASTE receptet på Morotssoppa. Denna soppa brukar folk, som påstår att de inte ens tycker om soppa, gilla jättemycket! Jag lagar den när jag inte kommer på något annat att göra, och den är alltid lika god! Pröva själv :)

Du behöver: 500-800g morötter, en rejäl purjo, 2-3 grönsaksbuljongtärningar, 2msk mjöl, en klick smör, 1 liter vatten, en burk creme fraiche (inte lätt för då skär det sig av någon anledning) salt och peppar.

Riv morötter i valfri storlek, skär purjon fint. Fräs detta i kastrullen med en klick smör tills morötterna börjar ge ifrån sig vätska. strö över mjölet och blanda ihop så det blir lite smetigt (dra av kastrullen medans för annars bränns det lätt) späd nu ut detta lite i taget med buljongen som du tidigare blandat ihop (värm upp vattnet med buljongtärningarna). Låt sedan koka i ca 10 min. Häll i creme fraichen och blanda ihop tills den smält helt. Smaka av med lite salt och peppar. Ibland kan det behövar mer/mindre buljongtärningar i vattnet. Beror lite på hur mycket morötter man tar.

Supergott!

Kommentar av Jonas
25 oktober 2011

Lite curry gör soppan gaaaaaaaaaaalen

Kommentar av Erik
22 juni 2011

För er som tycker att den blir lite smaklös kan jag rekommendera cayennepeppar, blir bättre drag i soppan då.

Svar av Tina
3 januari 2013

Det gjorde jag, toppengott!

Kommentar av Xania
19 mars 2011

Riv ner lite färsk ingefära i soppan. Mängd efter tycke och smak.

Kommentar av kristina
15 november 2010

Ska det inte vara någon vätska förutom cream fraice?

Redaktionens kommentar
Jo "1 liter grönsaktsbuljong". Det går fint med vatten och två buljongtärningar.
Svar av Namn/signatur
13 januari 2011

Haha trodde du att de bara skulle vara cream fraice!

Kommentar av Sanna
17 mars 2010

Åååå inget skämt, den här soppan gjorde sig verkligen med muskot!!! Mums

Kommentar av Bubblaren Joakim
3 oktober 2009

Gjorde precis soppan och den var löjligt god! Tänker mig den med lite heta, syrliga och pikanta ugnsbakade rödbetor.

I vilket fall ett superrecept!

Kommentar av Hilma
18 juli 2009

Otroligt gott!!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Påskmeny

Påskens alla smaker på samma buffé!

Påsken ger hopp om våren! Vi bjuder på en grön påskbuffé, med många äggrätter och med hemlagat påskgodis i påskäggen.

Vårljus och ett välfyllt påskbord ger verkligen vårkänslor. Förr var det först nu som hönsen började lägga ägg efter vintern. Även idag äter vi extra mycket just till påsk.
Vi föreslår en lite grönare påskbuffé i år! Gör en bra grund som mättar många gäster och passar till de flesta smaker. En god potatissallad, buljongkokt potatis och en varm gratäng är bra tillbehör, om du inte vill servera Janssons frestelse. Servera hembakat bröd som passar till sill och ost. Välj gärna lammstek i olivolja om du vill servera stek till varmrätt – lammrostbiff är ett gott alternativ! Hemmagravad lax är himmelsk gott men inkokt lax passar mins lika bra på buffébordet.
Håll efterrätten enkel efter all god mat! En bärpaj på bär från frysen eller en fruktmaräng passar perfekt. Eller gör glace au four: Kall glass under ett täcke av sylt eller bär och varm maräng.
Finns det någon plats för sötsaker kvar sparar vi den till påskägget: Hemgjord citronfudge , arraksägg och chokladkrisp
En riktigt skön påsk önskar redaktionen! Och glöm inte att fånga vårsolen om den skymtar fram!

 påskmat.se

Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

bakakaka.se

Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

bakabullar.se


Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

Kladdkaka kan man inte baka för ofta. För att vara på den säkra sidan finns mängder av varianter att göra. Allt från den klassiska kladdkakan, lättbakad och god, via mörk chokladig kladdkaka till den goda och lyxiga kladdkakan med  tryffel... Vi puffar gärna för en ny variant som passar både barnkalas och kaffebrickan. Kladdkaka med krisp är kakan för den som gillar sött! Servera med grädde, så klart!

 kladdkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...