Morotssoppa

En god, lättlagad och vacker soppa som passar fint både som lunch, förrätt och enklare huvudrätt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 6 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk crème fraiche
  • riven muskot
  • yoghurt till servering

Gör så här:

Skala och tärna morötterna och löken. Fräs i smör i botten av soppkastrullen. Pressa ner vitlöksklyftan och red med mjölet. Tillsätt buljongen och låt soppan koka upp och småkoka i 15 minuter.

Tag grytan av värmen, tillsätt crème fraiche och mixa soppan helt slät och lite luftig, gärna med stavmixer. Smaka av med muskot och salt.

Varmhåll soppan fram till servering och servera gärna med yoghurt och nybakat, grovt bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
24 september 2013

Kan man byta ut vetemjölet så soppan blir glutenfri?

Redaktionens kommentar
Prova med att byta ut vetemjölet mot majsena. Tillsätt lite i taget. Lycka till!
Kommentar av Tina
3 januari 2013

Jätteod soppa. Jag har nyss ätit den till lunch. Tyckte den var lite för snäll i smaken först, och läste då att en del av er hade haft i lite cayennepeppar, så då tog jag lite sådant i soppan, det gjorde susen.

Vet också att jag hört att man kan prova med saft av pressad apelsin till just morotssoppa, någon som provat?

Jättegod soppa var det, högt betyg till den här.

mvh/

Kommentar av Sofia
13 april 2012

Jag har det ÖVERLÄGSET GODASTE receptet på Morotssoppa. Denna soppa brukar folk, som påstår att de inte ens tycker om soppa, gilla jättemycket! Jag lagar den när jag inte kommer på något annat att göra, och den är alltid lika god! Pröva själv :)

Du behöver: 500-800g morötter, en rejäl purjo, 2-3 grönsaksbuljongtärningar, 2msk mjöl, en klick smör, 1 liter vatten, en burk creme fraiche (inte lätt för då skär det sig av någon anledning) salt och peppar.

Riv morötter i valfri storlek, skär purjon fint. Fräs detta i kastrullen med en klick smör tills morötterna börjar ge ifrån sig vätska. strö över mjölet och blanda ihop så det blir lite smetigt (dra av kastrullen medans för annars bränns det lätt) späd nu ut detta lite i taget med buljongen som du tidigare blandat ihop (värm upp vattnet med buljongtärningarna). Låt sedan koka i ca 10 min. Häll i creme fraichen och blanda ihop tills den smält helt. Smaka av med lite salt och peppar. Ibland kan det behövar mer/mindre buljongtärningar i vattnet. Beror lite på hur mycket morötter man tar.

Supergott!

Kommentar av Jonas
25 oktober 2011

Lite curry gör soppan gaaaaaaaaaaalen

Kommentar av Erik
22 juni 2011

För er som tycker att den blir lite smaklös kan jag rekommendera cayennepeppar, blir bättre drag i soppan då.

Svar av Tina
3 januari 2013

Det gjorde jag, toppengott!

Kommentar av Xania
19 mars 2011

Riv ner lite färsk ingefära i soppan. Mängd efter tycke och smak.

Kommentar av kristina
15 november 2010

Ska det inte vara någon vätska förutom cream fraice?

Redaktionens kommentar
Jo "1 liter grönsaktsbuljong". Det går fint med vatten och två buljongtärningar.
Svar av Namn/signatur
13 januari 2011

Haha trodde du att de bara skulle vara cream fraice!

Kommentar av Sanna
17 mars 2010

Åååå inget skämt, den här soppan gjorde sig verkligen med muskot!!! Mums

Kommentar av Bubblaren Joakim
3 oktober 2009

Gjorde precis soppan och den var löjligt god! Tänker mig den med lite heta, syrliga och pikanta ugnsbakade rödbetor.

I vilket fall ett superrecept!

Kommentar av Hilma
18 juli 2009

Otroligt gott!!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu

Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

helgmenyn.se


Mat på minuter

Nyttig snabbmat med fisk och grönt till vardags

Svårt att slita dej fri från julhelgens matfester? Laga snabb och god couscouspytt med lax och fänkål på några minuter!

Efter en lång, skön och god jul vill man gärna växla över till vardagsmaten utan vare sig hälsopanik eller dietrecept. Men det får såklart gärna vara nyttigt. Och snabbt!
Fiskrätter som till exempel lyxig fisksoppa är både lätt och gott. En värmande fiskgryta passar perfekt för att höja värmen en ruggig vinterdag. Precis som fisk i ugn – torsk i timjansås är en bekväm allt–i–ett–rätt som sköter sig själv medan du gör annat.
Att smaksätta snabblagade nudlar med lax och räkor i en nudelsallad är riktig snabbmat. Eller prova vårt nya recept på couscouspytt med citron och lax. Riktig gott och nyttigt på kort tid! För vem vill inte ha en god start på ett nytt år?

 fiskrecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...