Morotssoppa

En god, lättlagad och vacker soppa som passar fint både som lunch, förrätt och enklare huvudrätt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 6 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk crème fraiche
  • riven muskot
  • yoghurt till servering

Gör så här:

Skala och tärna morötterna och löken. Fräs i smör i botten av soppkastrullen. Pressa ner vitlöksklyftan och red med mjölet. Tillsätt buljongen och låt soppan koka upp och småkoka i 15 minuter.

Tag grytan av värmen, tillsätt crème fraiche och mixa soppan helt slät och lite luftig, gärna med stavmixer. Smaka av med muskot och salt.

Varmhåll soppan fram till servering och servera gärna med yoghurt och nybakat, grovt bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av I truly appreciate this post. I've been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You've made my day! Thanks again! fagddagcgefaeedf
20 november 2014

I truly appreciate this post. I've been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You've made my day! Thanks again! fagddagcgefaeedf

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av An interesting dialogue is value comment. I feel that it is best to write extra on this subject, it won't be a taboo subject but generally persons are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers bkekedkkfgakebca
11 augusti 2014

An interesting dialogue is value comment. I feel that it is best to write extra on this subject, it won't be a taboo subject but generally persons are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers bkekedkkfgakebca

Kommentar av osignerat
24 september 2013

Kan man byta ut vetemjölet så soppan blir glutenfri?

Redaktionens kommentar
Prova med att byta ut vetemjölet mot majsena. Tillsätt lite i taget. Lycka till!
Kommentar av Tina
3 januari 2013

Jätteod soppa. Jag har nyss ätit den till lunch. Tyckte den var lite för snäll i smaken först, och läste då att en del av er hade haft i lite cayennepeppar, så då tog jag lite sådant i soppan, det gjorde susen.

Vet också att jag hört att man kan prova med saft av pressad apelsin till just morotssoppa, någon som provat?

Jättegod soppa var det, högt betyg till den här.

mvh/

Kommentar av Sofia
13 april 2012

Jag har det ÖVERLÄGSET GODASTE receptet på Morotssoppa. Denna soppa brukar folk, som påstår att de inte ens tycker om soppa, gilla jättemycket! Jag lagar den när jag inte kommer på något annat att göra, och den är alltid lika god! Pröva själv :)

Du behöver: 500-800g morötter, en rejäl purjo, 2-3 grönsaksbuljongtärningar, 2msk mjöl, en klick smör, 1 liter vatten, en burk creme fraiche (inte lätt för då skär det sig av någon anledning) salt och peppar.

Riv morötter i valfri storlek, skär purjon fint. Fräs detta i kastrullen med en klick smör tills morötterna börjar ge ifrån sig vätska. strö över mjölet och blanda ihop så det blir lite smetigt (dra av kastrullen medans för annars bränns det lätt) späd nu ut detta lite i taget med buljongen som du tidigare blandat ihop (värm upp vattnet med buljongtärningarna). Låt sedan koka i ca 10 min. Häll i creme fraichen och blanda ihop tills den smält helt. Smaka av med lite salt och peppar. Ibland kan det behövar mer/mindre buljongtärningar i vattnet. Beror lite på hur mycket morötter man tar.

Supergott!

Kommentar av Jonas
25 oktober 2011

Lite curry gör soppan gaaaaaaaaaaalen

Kommentar av Erik
22 juni 2011

För er som tycker att den blir lite smaklös kan jag rekommendera cayennepeppar, blir bättre drag i soppan då.

Svar av Tina
3 januari 2013

Det gjorde jag, toppengott!

Kommentar av Xania
19 mars 2011

Riv ner lite färsk ingefära i soppan. Mängd efter tycke och smak.

Kommentar av kristina
15 november 2010

Ska det inte vara någon vätska förutom cream fraice?

Redaktionens kommentar
Jo "1 liter grönsaktsbuljong". Det går fint med vatten och två buljongtärningar.
Svar av Namn/signatur
13 januari 2011

Haha trodde du att de bara skulle vara cream fraice!

Kommentar av Sanna
17 mars 2010

Åååå inget skämt, den här soppan gjorde sig verkligen med muskot!!! Mums

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Första julfikan

Första glöggmyset med hembakade kanelskorpor!

November närmar sig sitt slut och det känns helg rätt att tjuvstarta julen. Små julskorpor med saffran och kanel är perfekta till glöggen!

Många gånger är en liten kaka den allra godaste. Och så kan man ju äta många flera! Till jul passar tunna delikatesskorpor lika bra på kakfatet med de klassiska julkakorna som serverade till en kopp kaffe på maten.
Vi väljer smaker som hör julen till: Spröda och möra saffransskorpor är en klassiker. Typiska mandelskorpor med grovhackad mandel och vanilj passar också bra. Precis som pepparkaksdoftande kanelskorpor med russin!
Eller så bakar du chokladskorpor, kardemummaskorpor eller citronskorpor: Tydliga smaker som inte skäms för sig och som passar bra till glöggens kraftiga kryddor!
Äter du inte upp alla skorpor på en gång håller de sig utmärkt fram till jul. En påse eller vacker glasburk med hembakade skorpor är förresten en perfekt present till värden och en enkel men lyxig julklapp.
Och om du redan känner julstress? Värm lite glögg, ta en skorpa och koppla av! Ännu är det långt till julafton!

 julkakor.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se


Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

Surdegsbakandet stannade inte vid att bli en våg. Det är en alldeles för bra metod för att glömmas bort! Vi hjälper dig komma igång med din egen surdeg så du kan baka allt från grovt rågbröd med russin till ljust formbröd.

Experimentera gärna med dinkel eller havre för att hitta din favorit till frukosten. För dig som inte har degblandare eller starka armar rekommenderar vi knådfritt dinkelbröd helt utan jäst. Välkommen till en värld av gott bröd!

 surdegsbrod.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Soppor

Grönsakssoppa Kallt ute? Laga en värmande höstsoppa!
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...