Ost och svampsoppa

En ny favoritsoppa! Riktigt smakrik och krämig soppa med god och tydlig ostsmak. Som förrätt till kraftigare mat eller serverad som lunch med ett gott bröd.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 msk smör
  • 2 stora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 g champinjoner eller annan färsk svamp
  • 1 liter grönsaksbuljong (2 tärningar)
  • 5 dl mjölk
  • 8 grönpepparkorn
  • 1 tsk körvel
  • 1/2 dl grädde
  • 4 dl (200 g) lagrad ost
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 2 dl vatten

Gör så här:

Grovhacka löken och vitlöken.

Rensa och skär svampen i små bitar.

Hetta upp smöret i botten på en kastrull stor nog att rymma soppan.

Färs lök och svamp så den får lite färg och börjar mjukna.

Tillsätt buljongen, peppar, körvel, grädden och mjölken. Låt soppan koka upp och småputtra i cirka 10 minuter.

Ta grytan från värmen och mixa soppan helt slät och lite luftig.

Riv osten. Blanda majsstärkelsen med vattnet.

Sätt soppan på spisplattan och rör eller vispa ner den rivna osten medan du värmer soppan. När osten löst sig helt och soppan är slät vispas majsstärkelsen ner. Det går fint att använda en stavmixer till både mixandet och vispandet.

Värm tills soppan tjocknat något. Blir den för tjock så späd med mjölk eller buljong.

Smaka av soppan och salta vid behov.

Varmhåll fram till servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Cissi
1 februari 2016

Jättegod soppa!

Tack för denna sida - en dröm på nätet!

Kommentar av gnufunk@hotmail.com
22 augusti 2011

Denna är kanske godare? Med lite surdegsbröd? Puss

Kommentar av Isabelle
18 november 2010

Jag kan inte forsta hur jag helt har missa den har underbara sidan! Jag har provat en massa recept och det blir alltid skiiiit gott!

I den har soppan hade jag oregano istallet for korvel for det hade jag ingen.

Osten vart parmesan och sa hade jag i lite chillikrydda!!

Hur gott som helst!!

Tack for en god soppa!!

Kommentar av Anna
23 februari 2010

Helt klart värt att prova! Supergod!


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

bakakaka.se

Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

bakatårta.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...