Ost och svampsoppa

En ny favoritsoppa! Riktigt smakrik och krämig soppa med god och tydlig ostsmak. Som förrätt till kraftigare mat eller serverad som lunch med ett gott bröd.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 msk smör
  • 2 stora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 g champinjoner eller annan färsk svamp
  • 1 liter grönsaksbuljong (2 tärningar)
  • 5 dl mjölk
  • 8 grönpepparkorn
  • 1 tsk körvel
  • 1/2 dl grädde
  • 4 dl (200 g) lagrad ost
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 2 dl vatten

Gör så här:

Grovhacka löken och vitlöken.

Rensa och skär svampen i små bitar.

Hetta upp smöret i botten på en kastrull stor nog att rymma soppan.

Färs lök och svamp så den får lite färg och börjar mjukna.

Tillsätt buljongen, peppar, körvel, grädden och mjölken. Låt soppan koka upp och småputtra i cirka 10 minuter.

Ta grytan från värmen och mixa soppan helt slät och lite luftig.

Riv osten. Blanda majsstärkelsen med vattnet.

Sätt soppan på spisplattan och rör eller vispa ner den rivna osten medan du värmer soppan. När osten löst sig helt och soppan är slät vispas majsstärkelsen ner. Det går fint att använda en stavmixer till både mixandet och vispandet.

Värm tills soppan tjocknat något. Blir den för tjock så späd med mjölk eller buljong.

Smaka av soppan och salta vid behov.

Varmhåll fram till servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Cissi
1 februari 2016

Jättegod soppa!

Tack för denna sida - en dröm på nätet!

Kommentar av gnufunk@hotmail.com
22 augusti 2011

Denna är kanske godare? Med lite surdegsbröd? Puss

Kommentar av Isabelle
18 november 2010

Jag kan inte forsta hur jag helt har missa den har underbara sidan! Jag har provat en massa recept och det blir alltid skiiiit gott!

I den har soppan hade jag oregano istallet for korvel for det hade jag ingen.

Osten vart parmesan och sa hade jag i lite chillikrydda!!

Hur gott som helst!!

Tack for en god soppa!!

Kommentar av Anna
23 februari 2010

Helt klart värt att prova! Supergod!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

kladdkakor.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se


Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

Vare sig du väljer köttfri måndag eller helvegetariskt finns massor av goda vegetariska rätter att laga. Från österländska kök kommer falafel, harira och baba ganoush som vi kommit att älska. Ugnsrätter som gratinerad squash med quornfärs eller tomatgratinerade jordärtskockor värmer och mättar.

Välj vegetariskt oftare och gör en insats för miljön samtidigt som du får nya matupplevelser!

 vegetariskarecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...