Ost och svampsoppa

En ny favoritsoppa! Riktigt smakrik och krämig soppa med god och tydlig ostsmak. Som förrätt till kraftigare mat eller serverad som lunch med ett gott bröd.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 msk smör
  • 2 stora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 g champinjoner eller annan färsk svamp
  • 1 liter grönsaksbuljong (2 tärningar)
  • 5 dl mjölk
  • 8 grönpepparkorn
  • 1 tsk körvel
  • 1/2 dl grädde
  • 4 dl (200 g) lagrad ost
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 2 dl vatten

Gör så här:

Grovhacka löken och vitlöken.

Rensa och skär svampen i små bitar.

Hetta upp smöret i botten på en kastrull stor nog att rymma soppan.

Färs lök och svamp så den får lite färg och börjar mjukna.

Tillsätt buljongen, peppar, körvel, grädden och mjölken. Låt soppan koka upp och småputtra i cirka 10 minuter.

Ta grytan från värmen och mixa soppan helt slät och lite luftig.

Riv osten. Blanda majsstärkelsen med vattnet.

Sätt soppan på spisplattan och rör eller vispa ner den rivna osten medan du värmer soppan. När osten löst sig helt och soppan är slät vispas majsstärkelsen ner. Det går fint att använda en stavmixer till både mixandet och vispandet.

Värm tills soppan tjocknat något. Blir den för tjock så späd med mjölk eller buljong.

Smaka av soppan och salta vid behov.

Varmhåll fram till servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Cissi
1 februari 2016

Jättegod soppa!

Tack för denna sida - en dröm på nätet!

Kommentar av gnufunk@hotmail.com
22 augusti 2011

Denna är kanske godare? Med lite surdegsbröd? Puss

Kommentar av Isabelle
18 november 2010

Jag kan inte forsta hur jag helt har missa den har underbara sidan! Jag har provat en massa recept och det blir alltid skiiiit gott!

I den har soppan hade jag oregano istallet for korvel for det hade jag ingen.

Osten vart parmesan och sa hade jag i lite chillikrydda!!

Hur gott som helst!!

Tack for en god soppa!!

Kommentar av Anna
23 februari 2010

Helt klart värt att prova! Supergod!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

kladdkakor.se

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se


Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

Smakrikt och med en härlig krämighet – en riktig risotto är långt från torrt ris med djupfrysta ärtor. Med rätt sorts ris och några väl valda smaksättare lagar du lätt risotto med kantareller och bacon, eller med champinjoner. Kryddig risotto på salami eller en härligt gul saffransrisotto passar fint till helgen. Den som vill variera provar en otto på mathavre och plommontomater.

 risotto.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...