Ost och svampsoppa

En ny favoritsoppa! Riktigt smakrik och krämig soppa med god och tydlig ostsmak. Som förrätt till kraftigare mat eller serverad som lunch med ett gott bröd.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 msk smör
  • 2 stora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 g champinjoner eller annan färsk svamp
  • 1 liter grönsaksbuljong (2 tärningar)
  • 5 dl mjölk
  • 8 grönpepparkorn
  • 1 tsk körvel
  • 1/2 dl grädde
  • 4 dl (200 g) lagrad ost
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 2 dl vatten

Gör så här:

Grovhacka löken och vitlöken.

Rensa och skär svampen i små bitar.

Hetta upp smöret i botten på en kastrull stor nog att rymma soppan.

Färs lök och svamp så den får lite färg och börjar mjukna.

Tillsätt buljongen, peppar, körvel, grädden och mjölken. Låt soppan koka upp och småputtra i cirka 10 minuter.

Ta grytan från värmen och mixa soppan helt slät och lite luftig.

Riv osten. Blanda majsstärkelsen med vattnet.

Sätt soppan på spisplattan och rör eller vispa ner den rivna osten medan du värmer soppan. När osten löst sig helt och soppan är slät vispas majsstärkelsen ner. Det går fint att använda en stavmixer till både mixandet och vispandet.

Värm tills soppan tjocknat något. Blir den för tjock så späd med mjölk eller buljong.

Smaka av soppan och salta vid behov.

Varmhåll fram till servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Cissi
1 februari 2016

Jättegod soppa!

Tack för denna sida - en dröm på nätet!

Kommentar av gnufunk@hotmail.com
22 augusti 2011

Denna är kanske godare? Med lite surdegsbröd? Puss

Kommentar av Isabelle
18 november 2010

Jag kan inte forsta hur jag helt har missa den har underbara sidan! Jag har provat en massa recept och det blir alltid skiiiit gott!

I den har soppan hade jag oregano istallet for korvel for det hade jag ingen.

Osten vart parmesan och sa hade jag i lite chillikrydda!!

Hur gott som helst!!

Tack for en god soppa!!

Kommentar av Anna
23 februari 2010

Helt klart värt att prova! Supergod!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se


Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

Paj är lättlagad mat. Och god! En stor fördel är att de flesta matpajer går utmärkt att göra i förväg och värma just när det är tid.

Ett nytt recept som gör sig kall eller ljummen är polentapaj - en god, vegetarisk paj där pajen ska svalna helt innan fyllningen stelnat. En perfekt paj att göra i förväg alltså och en fin smakkombination, med majsgryn, oliver, rosmarin, vitlök och lagrad ost.

Servera kall eller värm strax innan serveringen. Soltorkade tomater, rostade solrosfrön och en god sallad passar fint till!

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...