Skaldjurssoppa med räkorRäkor som kokas till fond ger mustig och fin smak till denna skaldjurssoppa. Lättlagad och snabb - med smak som ger festkänsla både som förrätt och enklare huvudrätt! Du behöverReceptet är för 4 personer.
Gör så här:Skala räkorna och spara skalen. Koka upp fiskbuljongen. Skala och finhacka lök och morot. Klipp persiljan fint. Fräs löken, moroten och persiljan i lite smör i en gryta stor nog för soppan. Låt inte grönsakerna få färg. Tillsätt tomatpurén och räkskalen. Strö i mjölet, och späd långsamt under omrörning med buljongen och vinet. Koka soppan i 8-10 minuter. Tillsätt grädden, och smaka av med salt och gärna lite konjak. Var försiktig med cayennepepparn - styrkan växer allt eftersom! Koka ytterligare några minuter. Vispa i en matsked smör. Sila soppan genom finmaskig sil. Släng bort skal och grönsaker. Smaka av igen - salta lagom och smaka eventuellt av med konjak. Ta av soppan från värmen och lägg i de skalade räkorna. Räkorna får absolut inte koka, men låt dem gärna ligga några minuter i soppan för att bli varma. Servera soppan med nybakat bröd, typ baguette och gärna ett torrt vitt vin. Kommentar av
Hans Rydbeck
30 augusti 2010
Kan jag inte använda kräftskal att koka soppa på ? Svar av Namn/signatur
9 september 2016
Jo, det kan du, det går utmärkt! Kommentar av
Enn
18 oktober 2010
Jättegod soppa! Dock verkade den inte så mättande, så jag tog 200g räkor, 200g lax & 100g hooki-filé, och 3 potatisar. DÅ blev den mättande! :) MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! SöndagsstekEgen rostbiffSkippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med. TårtorTårtor för alla tillfällenSommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen! EfterrätterBaka en cocoskaka i helgen!Cocos passar fint i en mängd olika rätter, från grytor och soppor till drinkar eller kakor. Smaken är lite sötaktig och går bra att kombinera med olika typer av smaker. Nu finns ett helt nyskapat recept på en god cocoskaka som passar fint både som efterrätt och till fika. Servera i tunna skivor till ett gott te, eller varför inte tillsammans med glass och fruktsallad till efterrätten? Dessutom blir den bara godare när den fått vila över natten! Pepparkakor
Klassiskt hela julen!
Riktigt goda, hembakta pepparkakor...
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Glace au four
Glass i ugn?
Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
|
|
Har du prövat med att köra räkskalen och huvudena kort i mixer och finfördela dem och sedam bryna massan i olja.
Dedan ha i lök och grönsaker att fräsa en stund tillsammans med tomatpuréen.
Bränna av med konjaken innan buljong och vin hälls i.
Sedan servera med en klick extra tjock gräddfil med finhackad dill i.