Skaldjurssoppa med räkor

Räkor som kokas till fond ger mustig och fin smak till denna skaldjurssoppa. Lättlagad och snabb - med smak som ger festkänsla både som förrätt och enklare huvudrätt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g oskalade räkor
  • 3 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 1 liten morot
  • ca 2 msk klippt, färsk persilja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl - gärna idealmjöl
  • 5 dl fiskbuljong, en tärning, eller fiskfond
  • 2 dl vitt vin, gärna torrt
  • 2-3 dl grädde
  • 1/4 kryddmått cayennepeppar
  • salt
  • (2-3 msk konjak)

Gör så här:

Skala räkorna och spara skalen.

Koka upp fiskbuljongen.

Skala och finhacka lök och morot. Klipp persiljan fint.

Fräs löken, moroten och persiljan i lite smör i en gryta stor nog för soppan. Låt inte grönsakerna få färg. Tillsätt tomatpurén och räkskalen. Strö i mjölet, och späd långsamt under omrörning med buljongen och vinet.

Koka soppan i 8-10 minuter. Tillsätt grädden, och smaka av med salt och gärna lite konjak. Var försiktig med cayennepepparn - styrkan växer allt eftersom!

Koka ytterligare några minuter. Vispa i en matsked smör.

Sila soppan genom finmaskig sil. Släng bort skal och grönsaker.

Smaka av igen - salta lagom och smaka eventuellt av med konjak.

Ta av soppan från värmen och lägg i de skalade räkorna.

Räkorna får absolut inte koka, men låt dem gärna ligga några minuter i soppan för att bli varma.

Servera soppan med nybakat bröd, typ baguette och gärna ett torrt vitt vin.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lars Carlen, Langkawi. Malaysia.
27 augusti 2010

Har du prövat med att köra räkskalen och huvudena kort i mixer och finfördela dem och sedam bryna massan i olja.

Dedan ha i lök och grönsaker att fräsa en stund tillsammans med tomatpuréen.

Bränna av med konjaken innan buljong och vin hälls i.

Sedan servera med en klick extra tjock gräddfil med finhackad dill i.

Kommentar av Hans Rydbeck
30 augusti 2010

Kan jag inte använda kräftskal att koka soppa på ?

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
9 september 2016

Jo, det kan du, det går utmärkt!

Kommentar av Enn
18 oktober 2010

Jättegod soppa! Dock verkade den inte så mättande, så jag tog 200g räkor, 200g lax & 100g hooki-filé, och 3 potatisar. DÅ blev den mättande! :)


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se

Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

bärrecept.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...