Svampsoppa

Svamp ger fin smak åt många rätter - i soppa gör den sig förträffligt! Använd den svamp du plockat själv eller köp svamp i affären, det går lika bra.

Du behöver

  • 1 liter rensad svamp*
  • 1-2 gula eller röda lökar
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1,3 liter vatten
  • 1,5-2 dl grädde
  • 2-3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • svartpeppar

Gör så här:

Skär svampen i mindre bitar, men spara några större bitar för att ge soppan omväxling.

Lägg svampen i en kastrull, stor nog för att rymma soppan och förkoka svampen på medelstark värme tills vätskan kokat in.

Finhacka löken och fräs den tillsammans med svampen tills löken börjar få färg. Pudra över vetemjölet och späd försiktigt med vattnet under omrörning. Tillsätt buljongen och låt koka upp.

Låt soppan småkoka i 15 minuter, tillsätt grädden och låt koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mera salt.

Servera gärna med yoghurt och ett gott bröd.

* De flesta matsvampar passar till soppa. Soppar, kantareller eller trumpetsvamp är bra svampar i soppan.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
8 oktober 2015

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
6 oktober 2015

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
6 oktober 2015

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
5 oktober 2015

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
3 oktober 2015

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
2 oktober 2015

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
1 oktober 2015

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av This kind of game gives a real experience of kekfddkeededeeca
30 september 2015

This kind of game gives a real experience of kekfddkeededeeca

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Cissi
11 juli 2015

Minskade rejält på vattnet och hade istället mer grädde och crème fraiche.

1-2-3 (så många du vill ha)vitlöksklyftor lyfter soppan!

Kommentar av undrande dotter
28 oktober 2009

hur många är maträtten för `?

Redaktionens kommentar
Fyra personer som standard, sedan beror det på... hur hungriga, om det serveras någonting mera än soppan etc.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se

Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

frukostbullar.se


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...