Ölsoppa med apelsin

En annorlunda soppa! Här har jag gjort en variant där ölens mustiga, beska smak bryts mot apelsinens sötma.

Prova gärna med olika sorters öl för att hitta din favorit!

Soppan serveras med fördel som förrätt till stek - då kan skyn silas och användas som buljong i soppan.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 liter ljus eller mellanmörk öl
  • saften av en apelsin + skalet
  • koncentrerad apelsinjuice
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk rosmarin
  • grönsaksbuljong, en tärning eller motsvarande (+ gärna steksky)
  • vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här:

Finhacka eller mixa löken. Riv apelsinskalet fint, ta tillvara två teskedar rivet skal. Pressa apelsinen och spara saften.

Fräs löken i smöret i en kastrull stor nog att rymma soppan. Pressa ner vitlöken.

Pudra över cirka en matsked vetemjöl och vispa sedan i öl. Tillsätt buljong (och gärna stekskyn) och koka upp. Lägg i rosmarin och rivet apelsinskal.

Låt småkoka några minuter. Tillsätt apelsinsaften och smaka av soppan med salt, peppar och koncentrerad apelsinjuice.

Låt soppan koka upp och red med lite vetemjöl i vatten, om den känns tunn. Håll soppan varm till serveringen.

Servera med grovt, syrligt bröd, smör och lagrad hårdost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
27 december 2015

Otroligt! Äter den två gånger i veckan

Kommentar av Sunken
31 december 2013

Funkar ännu i år! Uppskattad

Kommentar av henkewalle
1 januari 2013

Succé på nyår!! Rekommenderas starkt!

Kommentar av osignerat
28 augusti 2010

helt okej faktiskt


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se


Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

En god gratäng är både mättande och nyttig mat. Och dessutom god nog både för vardag och till helgmat. Låt maten koka samman i ugnen medan du gör annat och njut av fantastiska smaker! Prova nya recept på torsk på couscousbädd eller gör en gratäng med pasta, zucchini, fisk och tomat som både är snabblagad och smakrikt. Gratäng är också smidigt att laga om du har rester av potatis kvar – varva ner skivor av kall potatis i en potatisgratäng med korv och färskost och njut!

 gratäng.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...