Ölsoppa med apelsin

En annorlunda soppa! Här har jag gjort en variant där ölens mustiga, beska smak bryts mot apelsinens sötma.

Prova gärna med olika sorters öl för att hitta din favorit!

Soppan serveras med fördel som förrätt till stek - då kan skyn silas och användas som buljong i soppan.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 liter ljus eller mellanmörk öl
  • saften av en apelsin + skalet
  • koncentrerad apelsinjuice
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk rosmarin
  • grönsaksbuljong, en tärning eller motsvarande (+ gärna steksky)
  • vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här:

Finhacka eller mixa löken. Riv apelsinskalet fint, ta tillvara två teskedar rivet skal. Pressa apelsinen och spara saften.

Fräs löken i smöret i en kastrull stor nog att rymma soppan. Pressa ner vitlöken.

Pudra över cirka en matsked vetemjöl och vispa sedan i öl. Tillsätt buljong (och gärna stekskyn) och koka upp. Lägg i rosmarin och rivet apelsinskal.

Låt småkoka några minuter. Tillsätt apelsinsaften och smaka av soppan med salt, peppar och koncentrerad apelsinjuice.

Låt soppan koka upp och red med lite vetemjöl i vatten, om den känns tunn. Håll soppan varm till serveringen.

Servera med grovt, syrligt bröd, smör och lagrad hårdost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
27 december 2015

Otroligt! Äter den två gånger i veckan

Kommentar av Sunken
31 december 2013

Funkar ännu i år! Uppskattad

Kommentar av henkewalle
1 januari 2013

Succé på nyår!! Rekommenderas starkt!

Kommentar av osignerat
28 augusti 2010

helt okej faktiskt


Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

hembakatbrod.se

Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

pannkakor.se


Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

Gräddtårtan förknippas starkt med kalas, prova en ovanligt god variant med lemon curd i fyllningen! När de färska bären börjar komma lyfts de fram fint i en härlig pannkakstårta.

Alla kan baka tårta! Marängtårta med moccagrädde blir klar på en kvart med färdiga bottnar. Eller överraska med en nyskapande fyllning av hallon, lakrits och passionsfrukt. Variera med olika bär och garnera efter din egen fantasi. Lycka till med tårtkalaset!

 bakatårta.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...