Ölsoppa med apelsin

En annorlunda soppa! Här har jag gjort en variant där ölens mustiga, beska smak bryts mot apelsinens sötma.

Prova gärna med olika sorters öl för att hitta din favorit!

Soppan serveras med fördel som förrätt till stek - då kan skyn silas och användas som buljong i soppan.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 liter ljus eller mellanmörk öl
  • saften av en apelsin + skalet
  • koncentrerad apelsinjuice
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk rosmarin
  • grönsaksbuljong, en tärning eller motsvarande (+ gärna steksky)
  • vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här:

Finhacka eller mixa löken. Riv apelsinskalet fint, ta tillvara två teskedar rivet skal. Pressa apelsinen och spara saften.

Fräs löken i smöret i en kastrull stor nog att rymma soppan. Pressa ner vitlöken.

Pudra över cirka en matsked vetemjöl och vispa sedan i öl. Tillsätt buljong (och gärna stekskyn) och koka upp. Lägg i rosmarin och rivet apelsinskal.

Låt småkoka några minuter. Tillsätt apelsinsaften och smaka av soppan med salt, peppar och koncentrerad apelsinjuice.

Låt soppan koka upp och red med lite vetemjöl i vatten, om den känns tunn. Håll soppan varm till serveringen.

Servera med grovt, syrligt bröd, smör och lagrad hårdost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
27 december 2015

Otroligt! Äter den två gånger i veckan

Kommentar av Sunken
31 december 2013

Funkar ännu i år! Uppskattad

Kommentar av henkewalle
1 januari 2013

Succé på nyår!! Rekommenderas starkt!

Kommentar av osignerat
28 augusti 2010

helt okej faktiskt


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

bärrecept.se

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...