Vintersoppa

En mustig rotfruktssoppa med tomat och fisk ger värme och kraft i kylan!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 gram vitfisk*
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1-2 gula lökar
  • 200 gram vitkål
  • 6 dl passerad tomat
  • 1 buljongtärning, fisk + 3 dl vatten
  • 50 gram färsk fänkål
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk honung
  • färsk chili
  • ingefära
  • olivolja

Gör så här:

Skala rotfrukterna och tärna dem, skala och finhacka löken. Strimla kålen fint. Fräs alla grönsakerna hastigt i olivolja i soppkastrullen.

Tillsätt den finskurna fänkålen och torkad rosmarin. Späd med buljong och passerad tomat. Låt koka upp och småkoka i 12-15 minuter.

Tillsätt honung och smaka av med salt.

Skär fisken i ganska stora bitar och lägg i soppan. Låt koka fem minuter och ta sedan grytan från värmen.

Smaka av och varmhåll fram till servering.

Servera soppan med skuren, mild chilipeppar, finhackad ingefära och yoghurt, samt ett gott hembakat bröd!

*Alaska, sej, eller krokfångad torsk. Soppan går även fint att göra på lax, men den får då en helt annan smak och fetthalt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Yvonne Svensson
8 januari 2011

Den här soppan kan jag varmt rekommendera !

Tack för ett recept som kommer att användas många gånger.

Kommentar av yvonne pira
20 september 2009

den här soppan var god och nyttig.

Kommentar av Ann-Cathrin
10 januari 2010

Blev bjuden på denna soppa och den var supergod.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se


Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

Kladdkakan är en av våra mest uppskattade kakor. Inte så konstigt - lättbakad, snabblagad och alltid god!

Prova ett nytt recept där en mjuk och kladdig chokladfyllning bakas av i mör pajdeg. Chokladpajen blir en lite elegantare variant av chokladkaka, som platsar både som fika och finare efterrätt.

En kaka som trollar fram solsken den mest regnvåta höstdag! Kanske en ny favorit?

 kladdkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...