Vintersoppa

En mustig rotfruktssoppa med tomat och fisk ger värme och kraft i kylan!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 gram vitfisk*
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1-2 gula lökar
  • 200 gram vitkål
  • 6 dl passerad tomat
  • 1 buljongtärning, fisk + 3 dl vatten
  • 50 gram färsk fänkål
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk honung
  • färsk chili
  • ingefära
  • olivolja

Gör så här:

Skala rotfrukterna och tärna dem, skala och finhacka löken. Strimla kålen fint. Fräs alla grönsakerna hastigt i olivolja i soppkastrullen.

Tillsätt den finskurna fänkålen och torkad rosmarin. Späd med buljong och passerad tomat. Låt koka upp och småkoka i 12-15 minuter.

Tillsätt honung och smaka av med salt.

Skär fisken i ganska stora bitar och lägg i soppan. Låt koka fem minuter och ta sedan grytan från värmen.

Smaka av och varmhåll fram till servering.

Servera soppan med skuren, mild chilipeppar, finhackad ingefära och yoghurt, samt ett gott hembakat bröd!

*Alaska, sej, eller krokfångad torsk. Soppan går även fint att göra på lax, men den får då en helt annan smak och fetthalt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Yvonne Svensson
8 januari 2011

Den här soppan kan jag varmt rekommendera !

Tack för ett recept som kommer att användas många gånger.

Kommentar av yvonne pira
20 september 2009

den här soppan var god och nyttig.

Kommentar av Ann-Cathrin
10 januari 2010

Blev bjuden på denna soppa och den var supergod.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu

Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

hembakatbrod.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...