Vintersoppa

En mustig rotfruktssoppa med tomat och fisk ger värme och kraft i kylan!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 gram vitfisk*
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1-2 gula lökar
  • 200 gram vitkål
  • 6 dl passerad tomat
  • 1 buljongtärning, fisk + 3 dl vatten
  • 50 gram färsk fänkål
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk honung
  • färsk chili
  • ingefära
  • olivolja

Gör så här:

Skala rotfrukterna och tärna dem, skala och finhacka löken. Strimla kålen fint. Fräs alla grönsakerna hastigt i olivolja i soppkastrullen.

Tillsätt den finskurna fänkålen och torkad rosmarin. Späd med buljong och passerad tomat. Låt koka upp och småkoka i 12-15 minuter.

Tillsätt honung och smaka av med salt.

Skär fisken i ganska stora bitar och lägg i soppan. Låt koka fem minuter och ta sedan grytan från värmen.

Smaka av och varmhåll fram till servering.

Servera soppan med skuren, mild chilipeppar, finhackad ingefära och yoghurt, samt ett gott hembakat bröd!

*Alaska, sej, eller krokfångad torsk. Soppan går även fint att göra på lax, men den får då en helt annan smak och fetthalt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Yvonne Svensson
8 januari 2011

Den här soppan kan jag varmt rekommendera !

Tack för ett recept som kommer att användas många gånger.

Kommentar av yvonne pira
20 september 2009

den här soppan var god och nyttig.

Kommentar av Ann-Cathrin
10 januari 2010

Blev bjuden på denna soppa och den var supergod.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

bakakaka.se

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

pannkakor.se


Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

Hallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp.

 bakatårta.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...