Vintersoppa

En mustig rotfruktssoppa med tomat och fisk ger värme och kraft i kylan!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 gram vitfisk*
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1-2 gula lökar
  • 200 gram vitkål
  • 6 dl passerad tomat
  • 1 buljongtärning, fisk + 3 dl vatten
  • 50 gram färsk fänkål
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk honung
  • färsk chili
  • ingefära
  • olivolja

Gör så här:

Skala rotfrukterna och tärna dem, skala och finhacka löken. Strimla kålen fint. Fräs alla grönsakerna hastigt i olivolja i soppkastrullen.

Tillsätt den finskurna fänkålen och torkad rosmarin. Späd med buljong och passerad tomat. Låt koka upp och småkoka i 12-15 minuter.

Tillsätt honung och smaka av med salt.

Skär fisken i ganska stora bitar och lägg i soppan. Låt koka fem minuter och ta sedan grytan från värmen.

Smaka av och varmhåll fram till servering.

Servera soppan med skuren, mild chilipeppar, finhackad ingefära och yoghurt, samt ett gott hembakat bröd!

*Alaska, sej, eller krokfångad torsk. Soppan går även fint att göra på lax, men den får då en helt annan smak och fetthalt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Yvonne Svensson
8 januari 2011

Den här soppan kan jag varmt rekommendera !

Tack för ett recept som kommer att användas många gånger.

Kommentar av yvonne pira
20 september 2009

den här soppan var god och nyttig.

Kommentar av Ann-Cathrin
10 januari 2010

Blev bjuden på denna soppa och den var supergod.


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

hembakatbrod.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

Visst kan du snitsa till korven, gärna med hembakat korvbröd. Den som vill lagar cidermarinerad kyckling eller marinerade grönsaker som med enkla medel tar kvällen till nya höjder.

Ketchup får stryka på foten för hemgjord chilisås. Tzatziki eller tapenade är också favoriter till grillat. Tillbehören är minst lika viktiga för en lyckad kväll!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...