Vintersoppa

En mustig rotfruktssoppa med tomat och fisk ger värme och kraft i kylan!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 gram vitfisk*
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1-2 gula lökar
  • 200 gram vitkål
  • 6 dl passerad tomat
  • 1 buljongtärning, fisk + 3 dl vatten
  • 50 gram färsk fänkål
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk honung
  • färsk chili
  • ingefära
  • olivolja

Gör så här:

Skala rotfrukterna och tärna dem, skala och finhacka löken. Strimla kålen fint. Fräs alla grönsakerna hastigt i olivolja i soppkastrullen.

Tillsätt den finskurna fänkålen och torkad rosmarin. Späd med buljong och passerad tomat. Låt koka upp och småkoka i 12-15 minuter.

Tillsätt honung och smaka av med salt.

Skär fisken i ganska stora bitar och lägg i soppan. Låt koka fem minuter och ta sedan grytan från värmen.

Smaka av och varmhåll fram till servering.

Servera soppan med skuren, mild chilipeppar, finhackad ingefära och yoghurt, samt ett gott hembakat bröd!

*Alaska, sej, eller krokfångad torsk. Soppan går även fint att göra på lax, men den får då en helt annan smak och fetthalt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Yvonne Svensson
8 januari 2011

Den här soppan kan jag varmt rekommendera !

Tack för ett recept som kommer att användas många gånger.

Kommentar av yvonne pira
20 september 2009

den här soppan var god och nyttig.

Kommentar av Ann-Cathrin
10 januari 2010

Blev bjuden på denna soppa och den var supergod.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

bakabullar.se

Mat på minuter

Nyttig snabbmat med fisk och grönt till vardags

Svårt att slita dej fri från julhelgens matfester? Laga snabb och god couscouspytt med lax och fänkål på några minuter!

fiskrecept.nu


Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

Den som har en vinbärsbuske i trädgården vet att det sällan blir någon brist på bär. Då är det förstås bra att ta vara på bären och koka rödvinbärssaft eller svartvinbärssylt! Avvara några nävar av de färska bären och baka svartvinbärsmuffins med kokos eller vinbärspaj. Riktigt smakrik mynta är väldigt god med svartvinbär i en paj, men sockra inte för mycket! Låt syrligheten framträda.

 smakakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...