Pumpasoppa med lime och vitlök

Smakrik och läcker höstsoppa! Passar hela hösten och gärna på Halloween.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 putternutpumpa (800-1000g)
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 /2 l grönsaksbuljong (eller vatten +3 buljongtärningar
  • 1 1/2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
  • rivet skal av 1 lime
  • 1/2-1 dl vitt vin eller äppelcider
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och kärna ur pumpan. Skär bort trådar och tärna pumpan grovt.

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs löken och vitlöken mjuk i olja på låg värme. Löken ska vara riktigt mjuk och få en sötaktig smak.

Tillsätt nu pumpan och buljongen. Låt koka upp och koka samman i cirka 15 minuter.

Mixa soppan helt slät och varmhåll.

Vispa grädden löst. Använder du matlagningsgrädde som inte går att vispa hoppar du över detta steg.

Tvätta limefrukten noga och finriv/ raspa skalet. Rör ur i soppan. Smaka sedan av soppan med vin eller cider och svartpeppar. (Vill du göra soppan i förväg förbereder du fram hit. Det går bra att göra dagen före.)

När smaken är bra - rör försiktigt ner grädden och varmhåll soppan fram till servering.

Nybakat bröd och rostade pumpafröer är gott till!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se

Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

bärrecept.se


Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

Gyllengul, serverad på klassiskt vis med vispgrädde och salmbärssylt - saffranspannkakan är en riktig, gotländsk läckerhet!

Men kakan är inte svår att lyckas med hemma i köket. Tvärtom är den en lättlagad efterätt som går fint att laga till många.

Prova ett recept på saffranspannkaka i långpanna till helgen! Och skulle du sakna salmbärssylt i skafferiet så prova med björnbär eller hjortron. Succén är given!

Trevlig helg!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...