Pumpasoppa med lime och vitlök

Smakrik och läcker höstsoppa! Passar hela hösten och gärna på Halloween.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 putternutpumpa (800-1000g)
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 /2 l grönsaksbuljong (eller vatten +3 buljongtärningar
  • 1 1/2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
  • rivet skal av 1 lime
  • 1/2-1 dl vitt vin eller äppelcider
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och kärna ur pumpan. Skär bort trådar och tärna pumpan grovt.

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs löken och vitlöken mjuk i olja på låg värme. Löken ska vara riktigt mjuk och få en sötaktig smak.

Tillsätt nu pumpan och buljongen. Låt koka upp och koka samman i cirka 15 minuter.

Mixa soppan helt slät och varmhåll.

Vispa grädden löst. Använder du matlagningsgrädde som inte går att vispa hoppar du över detta steg.

Tvätta limefrukten noga och finriv/ raspa skalet. Rör ur i soppan. Smaka sedan av soppan med vin eller cider och svartpeppar. (Vill du göra soppan i förväg förbereder du fram hit. Det går bra att göra dagen före.)

När smaken är bra - rör försiktigt ner grädden och varmhåll soppan fram till servering.

Nybakat bröd och rostade pumpafröer är gott till!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

påskgodisrecept.se

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...