Pumpasoppa med lime och vitlök

Smakrik och läcker höstsoppa! Passar hela hösten och gärna på Halloween.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 putternutpumpa (800-1000g)
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 /2 l grönsaksbuljong (eller vatten +3 buljongtärningar
  • 1 1/2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
  • rivet skal av 1 lime
  • 1/2-1 dl vitt vin eller äppelcider
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och kärna ur pumpan. Skär bort trådar och tärna pumpan grovt.

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs löken och vitlöken mjuk i olja på låg värme. Löken ska vara riktigt mjuk och få en sötaktig smak.

Tillsätt nu pumpan och buljongen. Låt koka upp och koka samman i cirka 15 minuter.

Mixa soppan helt slät och varmhåll.

Vispa grädden löst. Använder du matlagningsgrädde som inte går att vispa hoppar du över detta steg.

Tvätta limefrukten noga och finriv/ raspa skalet. Rör ur i soppan. Smaka sedan av soppan med vin eller cider och svartpeppar. (Vill du göra soppan i förväg förbereder du fram hit. Det går bra att göra dagen före.)

När smaken är bra - rör försiktigt ner grädden och varmhåll soppan fram till servering.

Nybakat bröd och rostade pumpafröer är gott till!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

bakabullar.se


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...