Soppa till kalkon?

Jag vill servera soppa som förrätt nu i november. Huvudrätten är kalkon. Jag har funderat på svampsoppa? Vi blir 28 personer så det måste vara smidigt. Jag vill också gärna ha vitlöksbröd till.

- Kerstin Axén

Hej Kerstin!

Jag tror att du är på rätt spår med en svampsoppa. Det jag spontant tänker är att soppan varken får vara för stark eller kryddig i smaken - dels för att du vill ha vitlöksbröd till och dels för att kalkon är en kraftig rätt.

Kanske en slät svampsoppa kryddad med måttligt med vitpeppar och en lätt smak av muskot skulle fungera? Utgå gärna från det här rceptet men dra eventuellt ner på mängden svamp och hoppa över citronen. (Receptet bör räcka till 4 middagsportioner och 6-8 förrättsportioner.) Vill du göra soppan ännu mildare så servera med cream fraiche eller matlagningsyoghurt i skålar direkt på bord eller vid buffèn. Soppan är lättlagad och du kan göra det mesta i förväg. Stek gärna upp lite större bitar av svamp som du lägger i soppan innan servering, det ser trevligt ut och ger variation.

Lycka till med soppan!

/

Magnus



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com

Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

pajrecept.se


Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

Att baka vörtbröd är tradition sedan 1600-talet i Sverige. Vörten görs av mältad säd och används till att göra öl. Den är mörk och smakrik och gör vörtbrödet fullt av smak och färg. Numera används oftast vörtmix på påse eller flytande vört. Gott julbröd kan också bakas på porter. Vi bjuder på ett kryddigt, lite sött bröd som är typiskt i svensk tradition med smak av fänkål, anis och pomerans.

Glöm inte knäckebrödet, förresten! Förvara det torrt så håller det länge. Till sillen eller skinkan eller en enkel skiva ost förtjänar knäckebrödet, bakat på surdeg, en hedersplats på julbordet.

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...