Nässelsoppa

Fånga årets första grönska i en tallrik djupgrön nässelsoppa! Grönt, gott och lätt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1,5 liter rensade nässlor
  • 1,5 liter grönsaksbuljong (tärning går bra)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • (4 hårdkokta ägg)

Gör så här:

Först av allt: Använd gummihandskar när du hanterar färska nässlor - annars kommer du att bränna dig rejält förr eller senare!

Plocka bara de finaste bladen och topparna, använd en sax.

Skölj nässlorna noga i kallt vatten.

Förväll nässlorna i en liter vatten under 1-2 minuter, slå av vattnet och fyll på med grönsaksbuljongen. (Eller vatten + tre buljongtärningar) Koka upp.

Under tiden kan du finhacka löken och fräs den mjuk i smör, strö över vetemjölet.

Blanda ner löken i soppan och låt soppan sjuda i 5 minuter.

Mixa soppan slät med stavmixer eller vanlig mixer. Vispa ner crème fraichen och vispa slätt. Smaka av soppan med vitpeppar och servera den tillsammans med ägghalvor och bröd.

Tips: Vill du ha en tjockare soppa kan du reda den på slutet med tre matskedar majsstärkelse i 1/2 dl vatten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Stefan
21 september 2009

Jättegott!

Kommentar av osignerat
19 november 2009

mm jätte gott

Kommentar av mesut
1 februari 2010

var i från ska man få tag i nässlor?

Redaktionens kommentar
Ja, nu är det tyvärr långt till säsong! Kanske du kan hitta torkade nässlor på hälsokostbutiken?

Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se

Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

grillrecept.nu


Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

Klassisk lasagne bolognese med köttfärssås och len ostsås är fantastiskt gott! Men det finns goda varianter för den som vill prova nytt. Att använda färskost kan vara riktigt lyckat i lasagne. Färskosten lockar fram smaken i de andra ingredienserna och ger en krämig lasagne, prova gärna i en god, vegetarisk grönskålslasagne! Eller så lagar du svamplasagne med färskost – en perfekt lasagne där färskosten lockar fram det bästa av svampsmaken. Samma sak i lasagne med bacon och svamp, färskosten höjder smaken!
Vill du prova mer än bara färskost? En god fetaostlasagne eller kanske lasagne med ädelost och zucchini? Garanterat goda alternativ till klassisk lasagne, både vardag och fest!

 lasagne.nu


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...