Nässelsoppa

Fånga årets första grönska i en tallrik djupgrön nässelsoppa! Grönt, gott och lätt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1,5 liter rensade nässlor
  • 1,5 liter grönsaksbuljong (tärning går bra)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • (4 hårdkokta ägg)

Gör så här:

Först av allt: Använd gummihandskar när du hanterar färska nässlor - annars kommer du att bränna dig rejält förr eller senare!

Plocka bara de finaste bladen och topparna, använd en sax.

Skölj nässlorna noga i kallt vatten.

Förväll nässlorna i en liter vatten under 1-2 minuter, slå av vattnet och fyll på med grönsaksbuljongen. (Eller vatten + tre buljongtärningar) Koka upp.

Under tiden kan du finhacka löken och fräs den mjuk i smör, strö över vetemjölet.

Blanda ner löken i soppan och låt soppan sjuda i 5 minuter.

Mixa soppan slät med stavmixer eller vanlig mixer. Vispa ner crème fraichen och vispa slätt. Smaka av soppan med vitpeppar och servera den tillsammans med ägghalvor och bröd.

Tips: Vill du ha en tjockare soppa kan du reda den på slutet med tre matskedar majsstärkelse i 1/2 dl vatten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Stefan
21 september 2009

Jättegott!

Kommentar av osignerat
19 november 2009

mm jätte gott

Kommentar av mesut
1 februari 2010

var i från ska man få tag i nässlor?

Redaktionens kommentar
Ja, nu är det tyvärr långt till säsong! Kanske du kan hitta torkade nässlor på hälsokostbutiken?

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se

Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

helgmenyn.se


Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

Kanelbullar i all ära, men ibland kan det bli väl mycket sött... Baka en omgång brödbullar som omväxling!

Nybakat vill vi gärna ha på morgonkvisten - visst vaknar man glad av doften från bröd som gräddas! Men goda brödbullar passar utmärkt även som fikabröd. Fruktbullar

med torkad frukt passar utmärkt med smör och en god ost. Eller serverade med favoritmarmeladen!

Fram med bagarmössan och jäs bullarna ordentligt så är du snart fikabordets hjälte!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...