Nässelsoppa

Fånga årets första grönska i en tallrik djupgrön nässelsoppa! Grönt, gott och lätt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1,5 liter rensade nässlor
  • 1,5 liter grönsaksbuljong (tärning går bra)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • (4 hårdkokta ägg)

Gör så här:

Först av allt: Använd gummihandskar när du hanterar färska nässlor - annars kommer du att bränna dig rejält förr eller senare!

Plocka bara de finaste bladen och topparna, använd en sax.

Skölj nässlorna noga i kallt vatten.

Förväll nässlorna i en liter vatten under 1-2 minuter, slå av vattnet och fyll på med grönsaksbuljongen. (Eller vatten + tre buljongtärningar) Koka upp.

Under tiden kan du finhacka löken och fräs den mjuk i smör, strö över vetemjölet.

Blanda ner löken i soppan och låt soppan sjuda i 5 minuter.

Mixa soppan slät med stavmixer eller vanlig mixer. Vispa ner crème fraichen och vispa slätt. Smaka av soppan med vitpeppar och servera den tillsammans med ägghalvor och bröd.

Tips: Vill du ha en tjockare soppa kan du reda den på slutet med tre matskedar majsstärkelse i 1/2 dl vatten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Stefan
21 september 2009

Jättegott!

Kommentar av osignerat
19 november 2009

mm jätte gott

Kommentar av mesut
1 februari 2010

var i från ska man få tag i nässlor?

Redaktionens kommentar
Ja, nu är det tyvärr långt till säsong! Kanske du kan hitta torkade nässlor på hälsokostbutiken?

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

lasagne.nu

Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

grillrecept.nu


Halloween

Dags för Halloweenfest!

I helgen blir det Halloweenfirande! Snygg och spöklik cheesecake med hallon är perfekt att bjuda på.

Visst kräver en cheesecake lite förberedelser, men det är den värd! Om tiden är knapp kan en lakritskladdkaka med krossad turkisk peppar passa bättre. Visst hör lakrits och Halloween ihop? Lakrits är också smaksättningen på det bästa hemgjorda Halloweengodiset: lakritskola. Gör förresten i ordning en stor bålskål med blodröd bål när festen är på gång. Härlig och hemsk Halloween önskas alla läsare!

 halloweenrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...