Nässelsoppa

Fånga årets första grönska i en tallrik djupgrön nässelsoppa! Grönt, gott och lätt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1,5 liter rensade nässlor
  • 1,5 liter grönsaksbuljong (tärning går bra)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • (4 hårdkokta ägg)

Gör så här:

Först av allt: Använd gummihandskar när du hanterar färska nässlor - annars kommer du att bränna dig rejält förr eller senare!

Plocka bara de finaste bladen och topparna, använd en sax.

Skölj nässlorna noga i kallt vatten.

Förväll nässlorna i en liter vatten under 1-2 minuter, slå av vattnet och fyll på med grönsaksbuljongen. (Eller vatten + tre buljongtärningar) Koka upp.

Under tiden kan du finhacka löken och fräs den mjuk i smör, strö över vetemjölet.

Blanda ner löken i soppan och låt soppan sjuda i 5 minuter.

Mixa soppan slät med stavmixer eller vanlig mixer. Vispa ner crème fraichen och vispa slätt. Smaka av soppan med vitpeppar och servera den tillsammans med ägghalvor och bröd.

Tips: Vill du ha en tjockare soppa kan du reda den på slutet med tre matskedar majsstärkelse i 1/2 dl vatten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Stefan
21 september 2009

Jättegott!

Kommentar av osignerat
19 november 2009

mm jätte gott

Kommentar av mesut
1 februari 2010

var i från ska man få tag i nässlor?

Redaktionens kommentar
Ja, nu är det tyvärr långt till säsong! Kanske du kan hitta torkade nässlor på hälsokostbutiken?

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se


Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

Ligger helgmaten ännu tung i magen? Eller börjar du bara längta efter lite lättare mat efter julen? Börja året med en god quinoasallad med bönor, caesarsallad, fetasostsallad eller kanske en kycklingsallad! Och skulle magen kurra är en varm soppa både gott, lättlagat och nyttigt! Vi föreslår klassiker som rödbetssoppa, krämig kycklingsoppa eller kanske potatis– och purjolökssoppa.

 salladsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...