Minestronesoppa, vegetarisk

Pasta, tomat och grönsaker är den perfekta soppan! Smakrik och värmande.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 15 cm purjolök
  • 2 medelstora potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 400 g krossade tomater
  • 1 l grönsaksbuljong (2 tärningar)
  • 2 dl penne
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk honung
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 krm oregano
  • färsk basilika
  • parmesanost
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och finhacka löken och strimla purjolöken. Skala potatisen, morot och palsternacka och tärna den fint.

Fräs grönsakerna så de tar lite färg i oljan. Använd en kastrull stor nog för soppan.

Tillsätt tomat och buljongen. Låt koka i cirka 10 minuter och tillsätt sedan pastan. Låt den koka till pastan nätt och jämnt är mjuk.

Pressa ner vitlöken och blanda ner honung, vinäger och kryddor. Låt puttra någon minut. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med riven parmesan och färska basilikablad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelchutney

Smaksätt hösten med hemgjord chutney!

Att koka egen chutney är ett bra sätt att ta vara på äpplen. Men framförallt är äppelchutney den perfekta smaksättaren i höst – och den bästa gå-bort-presenten!

Vi tycks gilla kombinationen av sött, syrligt och salt i det här landet. Inte så konstigt att många då är förtjusta i chutney! Denna söta och kryddiga smaksättare som många förknippar med indisk mat passar utmärkt till höstens grytor, pajer eller tillsammans med svamprätter.
Klassisk äppelchutney ska kokas nu och lagras i minst en månad för att smaken ska mogna. Prova gärna skillnaden med lagring genom att servar lite av chutneyn utan lagring – så blir det tydligt!
Chutney passar också bra till grillat, till fläskkött eller lamm. Gör äppelchutney med rökt chili och enbär och du har en perfekt bas till grytor eller tillbehör till kryddiga kötträtter. En god äppelchutney med tranbär passar också till viltstek och till vegetariska svamprätter. Lite citrusskal sätter fin syra och gör att chutneyn passar både i röror och på egen hand.
Passa på att göra chutneyn nu så kan du njuta av den en kylig höstdag eller när vintern kom-mer och man längtar efter smakrik och värmande mat!

 kokasylt.se

Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

julgodisrecept.se

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Vardagsfavorit i egen tappning

Fiskpinnar Hemgjorda fiskpinnar slår frysdiskens med hästlängder.

Laxrätter

Äppelfylld lax i ugn Lite tid att laga tar den, laxen, men med alla höstiga tillbehör gör den sig till såväl finmiddag som kall på buffé.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...