Mustig rotfruktssoppa med fänkål

En god och värmande soppa som är lätt att laga och passar en kylig dag!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1-2 morötter
  • 1 liten palsternacka
  • 1/2 medelstor fänkål
  • 2 msk paprikapasta eller 1 tsk sött paprikapulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 röd, mild, spansk pepparfrukt
  • (1/2 dl torkad skogssvamp)
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten + 2 tärningar går bra)
  • olivolja
  • citronsaft

Gör så här:

Skala och finhacka löken och vitlöken.

Skala morötter och palsternacka och tärna. Rensa och skär fänkålen i skivor.

Rensa och ta bort kärnorna i pepparfrukten (om du vill ha starkare smak kan kärnorna vara kvar), finhacka den.

Fräs löken, vitlök, morötter och palsternacka i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt peppar när löken blivit mjuk och låt fräsa några minuter på låg värme.

Tillsätt fänkål, paprika och tomat. (Har du tillgång till torkad skogssvamp kan du tillsätta den nu för en mustigare smak.) Häll över buljong och låt koka upp under lock.

Låt nu soppan småputtra i cirka 20 minuter. Smaka av med olivolja och citronsaft och servera soppan varm med bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se


Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

Ingefära är en spännande och användbar krydda. Denna smakrika rot som stammar från Kina passar fint i matlagninen. I det asiatiska köket har den använts långt tillbaka i tiden och är en viktig krydda.

Dessutom har den också använts som läkeväxt, bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Men ingefära passar också fint som smaksättare i kakor av olika slag, de välkända pepparkakorna vi bakar varje jul är ett bra exempel. Tillsammans med kardemumma ger ingefäran också fin smak åt sockerkakan. Prova ett nytt recept på Ingerfärs- och kardemummakaka till fikat. Ett enkelt och annorlunda sätt att smaksätta kakan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och du har en kaka som passar lika bra som efterrätt som till eftermiddagsfika!

Smaklig och kryddig fika!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...