Gulaschsoppa

Klassiskt mustig soppa med paprika, kummin och nötkött. Gör gärna soppan en dag i förväg och den får ännu mera smak!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g benfritt nötkött, gärna högrev
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka (ca 150g)
  • 150 g rotselleri (ca 1/4)
  • 4 potatisar
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk mald kummin
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 l grönsaks- eller köttbuljong (2 tärningar)
  • 2 msk citronsaft
  • (svartpeppar eller chili)

Gör så här:

Skär köttet i mindre bitar. Bryn det i smör i en stekpanna. Ta upp och lägg i soppgrytan.

Finhacka lök och vitlök. Bryn den lätt och lägg i soppgrytan.

Skala och tärna morot, palsernacka, selleri och potatisen. Bryn grönsakerna lätt och lägg allt i kastrullen tillsammans med paprikapulver och kummin.

Rensa och tärna eller strimla paprikorna. Lägg i grytan, tillsätt tomatpurén och häll över buljongen (eller 1 liter vatten + 2 buljongtärningar.

Koka upp och låt soppa småputtra i minst 60 minuter, gärna uppåt 2 timmar om tid finns. Det går också fint att göra soppan en dag i förväg och värma den när den ska serveras.

Smaka av soppan med citronsaft och eventuellt lite svartpeppar eller chili om du vill ha starkare kryddning.

Servera med matlagninsyoghurt eller gräddfil och ett gott nybakat bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se


Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

Ställ fram ett stor fat hemgjorda chokladbollar och barnen kommer att flockas runt det på en gång. Det är något visst med bollarna som alltid går åt först på alla kalas. Dessutom är chokladbollar ofta något av det första många bakar, bekvämt lättgjorda som de är, utan att det behövs någon ugn.
Men chokladbollen kan lätt få lite vuxnare smak. Klassiskt är arraksbollar, där spriten sätter touch tillsammans med chokladen. En perfekt kaka till kaffe eller te! Prova ett nytt, gott recept på mockabollar – chokladbollar med kaffesmak och riven mandelmassa. Bollarna vänds i smält choklad och du har en härlig jättepralin till fikat eller efterrätten.
Chokladbollar med russin och kakao nibs, krossade kakaobönor, är också vuxengodis med tydlig chokladsmak. En chokladboll som knappast passar barnkalaset, men väl ett elegant kakfat!

 smakakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...