Gulaschsoppa

Klassiskt mustig soppa med paprika, kummin och nötkött. Gör gärna soppan en dag i förväg och den får ännu mera smak!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g benfritt nötkött, gärna högrev
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka (ca 150g)
  • 150 g rotselleri (ca 1/4)
  • 4 potatisar
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk mald kummin
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 l grönsaks- eller köttbuljong (2 tärningar)
  • 2 msk citronsaft
  • (svartpeppar eller chili)

Gör så här:

Skär köttet i mindre bitar. Bryn det i smör i en stekpanna. Ta upp och lägg i soppgrytan.

Finhacka lök och vitlök. Bryn den lätt och lägg i soppgrytan.

Skala och tärna morot, palsernacka, selleri och potatisen. Bryn grönsakerna lätt och lägg allt i kastrullen tillsammans med paprikapulver och kummin.

Rensa och tärna eller strimla paprikorna. Lägg i grytan, tillsätt tomatpurén och häll över buljongen (eller 1 liter vatten + 2 buljongtärningar.

Koka upp och låt soppa småputtra i minst 60 minuter, gärna uppåt 2 timmar om tid finns. Det går också fint att göra soppan en dag i förväg och värma den när den ska serveras.

Smaka av soppan med citronsaft och eventuellt lite svartpeppar eller chili om du vill ha starkare kryddning.

Servera med matlagninsyoghurt eller gräddfil och ett gott nybakat bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kärleksfulla brownies

Fira kärleken med choklad!

Den 14:e februari firar vi alla hjärtans dag, så kom ihåg att choklad och kärlek går hand i hand. Brownies med honung för garanterat fram budskapet!

browniesrecept.se

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se


Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

Bullbak är en garanterad myshöjar i köket. Doften är en magnet för att fikasugna. Visst är nygräddare kanelbullar fantastiskt gott. Men vill du ha omväxling går det att baka läckra vaniljbullar, mjuka chokladbullar, goda nougatsnurror eller blåbärsbullar. Själva slår vi ett slag för nygräddade äppelbullar. Perfekt till kaffet, oavsett när du dricker det!

 bakabullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...