Gulaschsoppa

Klassiskt mustig soppa med paprika, kummin och nötkött. Gör gärna soppan en dag i förväg och den får ännu mera smak!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g benfritt nötkött, gärna högrev
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka (ca 150g)
  • 150 g rotselleri (ca 1/4)
  • 4 potatisar
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk mald kummin
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 l grönsaks- eller köttbuljong (2 tärningar)
  • 2 msk citronsaft
  • (svartpeppar eller chili)

Gör så här:

Skär köttet i mindre bitar. Bryn det i smör i en stekpanna. Ta upp och lägg i soppgrytan.

Finhacka lök och vitlök. Bryn den lätt och lägg i soppgrytan.

Skala och tärna morot, palsernacka, selleri och potatisen. Bryn grönsakerna lätt och lägg allt i kastrullen tillsammans med paprikapulver och kummin.

Rensa och tärna eller strimla paprikorna. Lägg i grytan, tillsätt tomatpurén och häll över buljongen (eller 1 liter vatten + 2 buljongtärningar.

Koka upp och låt soppa småputtra i minst 60 minuter, gärna uppåt 2 timmar om tid finns. Det går också fint att göra soppan en dag i förväg och värma den när den ska serveras.

Smaka av soppan med citronsaft och eventuellt lite svartpeppar eller chili om du vill ha starkare kryddning.

Servera med matlagninsyoghurt eller gräddfil och ett gott nybakat bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se

Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

bakabullar.se


Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

Scones är ett lätt sätt att snabbt ordna nybakat. När du får oväntade gäster, som söndagsfrukost eller till mellanmål en vardag. Bröden är enkla att variera och smaksätta om du tröttnat på klassiska scones. Gör chokladscones, morotscones, ostscones eller matiga scones med fetaost! Kanske en plåt mjuka och söta vaniljscones till fikat?

 scones.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...