Gulaschsoppa

Klassiskt mustig soppa med paprika, kummin och nötkött. Gör gärna soppan en dag i förväg och den får ännu mera smak!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g benfritt nötkött, gärna högrev
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka (ca 150g)
  • 150 g rotselleri (ca 1/4)
  • 4 potatisar
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk mald kummin
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 l grönsaks- eller köttbuljong (2 tärningar)
  • 2 msk citronsaft
  • (svartpeppar eller chili)

Gör så här:

Skär köttet i mindre bitar. Bryn det i smör i en stekpanna. Ta upp och lägg i soppgrytan.

Finhacka lök och vitlök. Bryn den lätt och lägg i soppgrytan.

Skala och tärna morot, palsernacka, selleri och potatisen. Bryn grönsakerna lätt och lägg allt i kastrullen tillsammans med paprikapulver och kummin.

Rensa och tärna eller strimla paprikorna. Lägg i grytan, tillsätt tomatpurén och häll över buljongen (eller 1 liter vatten + 2 buljongtärningar.

Koka upp och låt soppa småputtra i minst 60 minuter, gärna uppåt 2 timmar om tid finns. Det går också fint att göra soppan en dag i förväg och värma den när den ska serveras.

Smaka av soppan med citronsaft och eventuellt lite svartpeppar eller chili om du vill ha starkare kryddning.

Servera med matlagninsyoghurt eller gräddfil och ett gott nybakat bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu


Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

Vackert röda lingon tittar fram lite här och var och passar med sin syrliga smak både till matlagning och som ett uppfriskande tillskott i bakningen. Variera husmansrätten köttbullar med lingonsylt och laga köttbullarna på viltfärs, för att uppleva lingonens förmåga att ta fram den vilda smaken, precis som till vildsvinsskav. Till efterrätt passar en lingondessert med kanel- och kardemummagrädde - kryddor som är smakkompisar till lingon. För all del, lingonpaj passar fint det också, välj själv!

 bärrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...