Gulaschsoppa

Klassiskt mustig soppa med paprika, kummin och nötkött. Gör gärna soppan en dag i förväg och den får ännu mera smak!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g benfritt nötkött, gärna högrev
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka (ca 150g)
  • 150 g rotselleri (ca 1/4)
  • 4 potatisar
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk mald kummin
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 l grönsaks- eller köttbuljong (2 tärningar)
  • 2 msk citronsaft
  • (svartpeppar eller chili)

Gör så här:

Skär köttet i mindre bitar. Bryn det i smör i en stekpanna. Ta upp och lägg i soppgrytan.

Finhacka lök och vitlök. Bryn den lätt och lägg i soppgrytan.

Skala och tärna morot, palsernacka, selleri och potatisen. Bryn grönsakerna lätt och lägg allt i kastrullen tillsammans med paprikapulver och kummin.

Rensa och tärna eller strimla paprikorna. Lägg i grytan, tillsätt tomatpurén och häll över buljongen (eller 1 liter vatten + 2 buljongtärningar.

Koka upp och låt soppa småputtra i minst 60 minuter, gärna uppåt 2 timmar om tid finns. Det går också fint att göra soppan en dag i förväg och värma den när den ska serveras.

Smaka av soppan med citronsaft och eventuellt lite svartpeppar eller chili om du vill ha starkare kryddning.

Servera med matlagninsyoghurt eller gräddfil och ett gott nybakat bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

kladdkakor.se

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se


Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

Smakrikt och med en härlig krämighet – en riktig risotto är långt från torrt ris med djupfrysta ärtor. Med rätt sorts ris och några väl valda smaksättare lagar du lätt risotto med kantareller och bacon, eller med champinjoner. Kryddig risotto på salami eller en härligt gul saffransrisotto passar fint till helgen. Den som vill variera provar en otto på mathavre och plommontomater.

 risotto.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...