Potatis och purjolökssoppa

En mustig och krämig soppa som går fint att laga dagen innan och sedan värma. En utmärkt förrätt till kraftigare mat!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 5-6 potatisar
  • 1 stor purjolök
  • 2 gula lökar
  • 1 liter buljong, höns- eller grönsaks-
  • 2 dl grädde
  • vitpeppar
  • olivolja

Gör så här:

Skala och skär potatisen i bitar. Rensa och strimla purjolöken.

Fräs lök och potatis i olja i botten av en kastrull stor nog för soppan. Låt grönsakerna mjukna utan att ta färg.

Späd med buljongen och koka mjukt i cirka 15 minuter.

Mixa soppan helt slät, gärna med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.

Vispa grädden löst. Varmhåll soppan fram till servering och vänd ner grädden och rör slätt just innan servering.

Servera soppan med bröd, gärna vitlöksbröd. Grovt bröd och ost fungera också fint till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av If you are going for best contents like myself, simply go to see this site all edfkefeaedbdecfd
21 maj 2015

If you are going for best contents like myself, simply go to see this site all edfkefeaedbdecfd

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
26 februari 2015
Kommentar av Plupp
21 augusti 2014

Brukar ta ngn matsked vinäger när jag fräser löken samt en tsk socker, blir riktigt gott! ;D

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Heya im for the first time here. I found this board and I find It really useful &amp it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me. gggeefbckaabffeb
11 maj 2014

Heya im for the first time here. I found this board and I find It really useful &amp it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me. gggeefbckaabffeb

Kommentar av osignerat
7 februari 2013

Följer alltid det här receptet då jag ska göra en potatis och purjolöjkssoppa. Underbart god !

Kommentar av Anonym
20 januari 2013

Hej! Hur menar du med 1 liter buljong? Ska man blanda 1 buljong med 1 liter vatten och sedan hälla i soppan?

Redaktionens kommentar
1 liter buljong är en liter flytande buljong med rätt styrka. Det kan vara buljongtärningar eller pulver löst i hett vatten, hemkokt buljong och så vidare. Dosering brukar framgå av förpackningen. Lycka till!
Kommentar av Lena
14 januari 2013

Supergod! Jag hade ingen gul lök, men tog extra purjolök istället. Kryddade med krossad timjan. Yummie!

Kommentar av Hanna svensson
27 november 2012

Jätte gott

Kommentar av osignerat
11 november 2012

ska man vispa grädden för sig själv med elvisp?

Redaktionens kommentar
Javisst.
Kommentar av resturang silja
9 oktober 2012

bästa soppan av alla denna rekomenderar man verkligen !

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | Nästa »

Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se

Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

bagelsrecept.se


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...