Potatis och purjolökssoppa

En mustig och krämig soppa som går fint att laga dagen innan och sedan värma. En utmärkt förrätt till kraftigare mat!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 5-6 potatisar
  • 1 stor purjolök
  • 2 gula lökar
  • 1 liter buljong, höns- eller grönsaks-
  • 2 dl grädde
  • vitpeppar
  • olivolja

Gör så här:

Skala och skär potatisen i bitar. Rensa och strimla purjolöken.

Fräs lök och potatis i olja i botten av en kastrull stor nog för soppan. Låt grönsakerna mjukna utan att ta färg.

Späd med buljongen och koka mjukt i cirka 15 minuter.

Mixa soppan helt slät, gärna med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.

Vispa grädden löst. Varmhåll soppan fram till servering och vänd ner grädden och rör slätt just innan servering.

Servera soppan med bröd, gärna vitlöksbröd. Grovt bröd och ost fungera också fint till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Plupp
21 augusti 2014

Brukar ta ngn matsked vinäger när jag fräser löken samt en tsk socker, blir riktigt gott! ;D

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Its actually a nice and helpful piece of information. Im glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. ckebbgafdffcbkgc
15 augusti 2014

Its actually a nice and helpful piece of information. Im glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. ckebbgafdffcbkgc

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Heya im for the first time here. I found this board and I find It really useful &amp it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me. gggeefbckaabffeb
11 maj 2014

Heya im for the first time here. I found this board and I find It really useful &amp it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me. gggeefbckaabffeb

Kommentar av osignerat
7 februari 2013

Följer alltid det här receptet då jag ska göra en potatis och purjolöjkssoppa. Underbart god !

Kommentar av Anonym
20 januari 2013

Hej! Hur menar du med 1 liter buljong? Ska man blanda 1 buljong med 1 liter vatten och sedan hälla i soppan?

Redaktionens kommentar
1 liter buljong är en liter flytande buljong med rätt styrka. Det kan vara buljongtärningar eller pulver löst i hett vatten, hemkokt buljong och så vidare. Dosering brukar framgå av förpackningen. Lycka till!
Kommentar av Lena
14 januari 2013

Supergod! Jag hade ingen gul lök, men tog extra purjolök istället. Kryddade med krossad timjan. Yummie!

Kommentar av Hanna svensson
27 november 2012

Jätte gott

Kommentar av osignerat
11 november 2012

ska man vispa grädden för sig själv med elvisp?

Redaktionens kommentar
Javisst.
Kommentar av resturang silja
9 oktober 2012

bästa soppan av alla denna rekomenderar man verkligen !

Kommentar av osignerat
1 oktober 2012

Den blir mycket god.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | Nästa »

Äppelpremiär!

Redo för en miljöklok äppelsäsong!

Nu kommer den fantastiska tiden när träden dignar av frukt. Hemgjord äppelpaj är himmelskt gott och en miljöklok efterrätt eller fika!

Vackert gröna, gyllengula eller knallröda – nu börjar äpplena mogna runt om i landet och vi går in i en tid när det finns färska, svenska äpplen i mängder.
Äppelpajer är fantastiska efterrätter som går fort att laga på närodlad frukt och miljösnälla livsmedel. Klassisk äppelpaj, äppelpaj med kanel eller en variant med mandelmassa? Vill du ha smulpaj med havregryn eller göra äppelpaj på äppelmos? Alla passar perfekt med hemgjord vaniljsås!
Den som själv har stora äppelträd vet hur mycket frukt det blir. Gör en insats och dela med dej av överskottet! Sätt upp en lapp i närbutiken och bjud in den som vill plocka. Ta med en kasse till jobbet. Ställ ut en låda vid grinden och en lapp! Så minskar vi transporter och mängden frukt som hamnar i komposten blir mindre.
Saknar du trädgård och ser hur frukten faller från träden? Knacka på och fråga om du får plocka! Som tack för hjälpen kan du alltid bjuda på äppelpaj!

 smulpaj.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se

Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

kycklingrecept.nu


Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

Texmex-inspirerade smaker har tagit svenskarna med storm och gör tacopaj till en favorit hos många. Den klassiska köttfärspajen kan bli riktigt kryddig på fler sätt - med smakrik fetaost och kryddstark korv mer än motsvarar den förväntningarna.

Blir momenten i tillagningen för många? För att laga kryddig korvpaj behöver du bara fräsa svamp och lök och vispa samman en äggstanning. Låt pajen sköta sig själv i ugnen och njut av riktigt god mat mitt i veckan!

 pajrecept.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Bakelser

Fina mazariner Imponera med hemgjorda mazariner - något helt annat än de inplastade.
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...