Potatis och purjolökssoppa - Sopprecept

Potatis och purjolökssoppa

En mustig och krämig soppa som går fint att laga dagen innan och sedan värma. En utmärkt förrätt till kraftigare mat!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 5-6 potatisar
  • 1 stor purjolök
  • 2 gula lökar
  • 1 liter buljong, höns- eller grönsaks-
  • 2 dl grädde
  • vitpeppar
  • olivolja

Gör så här:

Skala och skär potatisen i bitar. Rensa och strimla purjolöken.

Fräs lök och potatis i olja i botten av en kastrull stor nog för soppan. Låt grönsakerna mjukna utan att ta färg.

Späd med buljongen och koka mjukt i cirka 15 minuter.

Mixa soppan helt slät, gärna med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.

Vispa grädden löst. Varmhåll soppan fram till servering och vänd ner grädden och rör slätt just innan servering.

Servera soppan med bröd, gärna vitlöksbröd. Grovt bröd och ost fungera också fint till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
26 februari 2015
Kommentar av Plupp
21 augusti 2014

Brukar ta ngn matsked vinäger när jag fräser löken samt en tsk socker, blir riktigt gott! ;D

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Heya im for the first time here. I found this board and I find It really useful &amp it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me. gggeefbckaabffeb
11 maj 2014

Heya im for the first time here. I found this board and I find It really useful &amp it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me. gggeefbckaabffeb

Kommentar av osignerat
7 februari 2013

Följer alltid det här receptet då jag ska göra en potatis och purjolöjkssoppa. Underbart god !

Kommentar av Anonym
20 januari 2013

Hej! Hur menar du med 1 liter buljong? Ska man blanda 1 buljong med 1 liter vatten och sedan hälla i soppan?

Redaktionens kommentar
1 liter buljong är en liter flytande buljong med rätt styrka. Det kan vara buljongtärningar eller pulver löst i hett vatten, hemkokt buljong och så vidare. Dosering brukar framgå av förpackningen. Lycka till!
Kommentar av Lena
14 januari 2013

Supergod! Jag hade ingen gul lök, men tog extra purjolök istället. Kryddade med krossad timjan. Yummie!

Kommentar av Hanna svensson
27 november 2012

Jätte gott

Kommentar av osignerat
11 november 2012

ska man vispa grädden för sig själv med elvisp?

Redaktionens kommentar
Javisst.
Kommentar av resturang silja
9 oktober 2012

bästa soppan av alla denna rekomenderar man verkligen !

Kommentar av osignerat
1 oktober 2012

Den blir mycket god.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | Nästa »

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

Mjuka bröd med god fyllning är tacksamt att kunna trolla fram på några minuter. Har du gjort en stor omgång piroger är det lätt att värma så många som det går åt. Och piroger är också bra utflyktsmat eller mellanmål.
Fyll pirogerna med din favoritfyllning: Vegetariskt med fetaost eller kanske veganska piroger med ris och lök?
Eller så lagar du en omgång klassiska piroger fyllda med köttfärs och ost. Den som vill ha riktigt smakrika piroger använder getost och gör piroger med chèvre. Snabbt, gott och hemlagat!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...