Potatis och purjolökssoppa

En mustig och krämig soppa som går fint att laga dagen innan och sedan värma. En utmärkt förrätt till kraftigare mat!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 5-6 potatisar
  • 1 stor purjolök
  • 2 gula lökar
  • 1 liter buljong, höns- eller grönsaks-
  • 2 dl grädde
  • vitpeppar
  • olivolja

Gör så här:

Skala och skär potatisen i bitar. Rensa och strimla purjolöken.

Fräs lök och potatis i olja i botten av en kastrull stor nog för soppan. Låt grönsakerna mjukna utan att ta färg.

Späd med buljongen och koka mjukt i cirka 15 minuter.

Mixa soppan helt slät, gärna med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.

Vispa grädden löst. Varmhåll soppan fram till servering och vänd ner grädden och rör slätt just innan servering.

Servera soppan med bröd, gärna vitlöksbröd. Grovt bröd och ost fungera också fint till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Plupp
21 augusti 2014

Brukar ta ngn matsked vinäger när jag fräser löken samt en tsk socker, blir riktigt gott! ;D

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Its actually a nice and helpful piece of information. Im glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. ckebbgafdffcbkgc
15 augusti 2014

Its actually a nice and helpful piece of information. Im glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. ckebbgafdffcbkgc

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Heya im for the first time here. I found this board and I find It really useful &amp it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me. gggeefbckaabffeb
11 maj 2014

Heya im for the first time here. I found this board and I find It really useful &amp it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me. gggeefbckaabffeb

Kommentar av osignerat
7 februari 2013

Följer alltid det här receptet då jag ska göra en potatis och purjolöjkssoppa. Underbart god !

Kommentar av Anonym
20 januari 2013

Hej! Hur menar du med 1 liter buljong? Ska man blanda 1 buljong med 1 liter vatten och sedan hälla i soppan?

Redaktionens kommentar
1 liter buljong är en liter flytande buljong med rätt styrka. Det kan vara buljongtärningar eller pulver löst i hett vatten, hemkokt buljong och så vidare. Dosering brukar framgå av förpackningen. Lycka till!
Kommentar av Lena
14 januari 2013

Supergod! Jag hade ingen gul lök, men tog extra purjolök istället. Kryddade med krossad timjan. Yummie!

Kommentar av Hanna svensson
27 november 2012

Jätte gott

Kommentar av osignerat
11 november 2012

ska man vispa grädden för sig själv med elvisp?

Redaktionens kommentar
Javisst.
Kommentar av resturang silja
9 oktober 2012

bästa soppan av alla denna rekomenderar man verkligen !

Kommentar av osignerat
1 oktober 2012

Den blir mycket god.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | Nästa »

Äppelchutney

Smaksätt hösten med hemgjord chutney!

Att koka egen chutney är ett bra sätt att ta vara på äpplen. Men framförallt är äppelchutney den perfekta smaksättaren i höst – och den bästa gå-bort-presenten!

Vi tycks gilla kombinationen av sött, syrligt och salt i det här landet. Inte så konstigt att många då är förtjusta i chutney! Denna söta och kryddiga smaksättare som många förknippar med indisk mat passar utmärkt till höstens grytor, pajer eller tillsammans med svamprätter.
Klassisk äppelchutney ska kokas nu och lagras i minst en månad för att smaken ska mogna. Prova gärna skillnaden med lagring genom att servar lite av chutneyn utan lagring – så blir det tydligt!
Chutney passar också bra till grillat, till fläskkött eller lamm. Gör äppelchutney med rökt chili och enbär och du har en perfekt bas till grytor eller tillbehör till kryddiga kötträtter. En god äppelchutney med tranbär passar också till viltstek och till vegetariska svamprätter. Lite citrusskal sätter fin syra och gör att chutneyn passar både i röror och på egen hand.
Passa på att göra chutneyn nu så kan du njuta av den en kylig höstdag eller när vintern kom-mer och man längtar efter smakrik och värmande mat!

 kokasylt.se

Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

bärrecept.se

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu


Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

Hallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp.

 bakatårta.se


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Laxrätter

Äppelfylld lax i ugn Lite tid att laga tar den, laxen, men med alla höstiga tillbehör gör den sig till såväl finmiddag som kall på buffé.
Prenumerera direkt! Gratis!

Quesadillas

Greppvänliga tacos Visst är tacos gott men variation förnöjer - gör egna quesadillas med härligt rökig smak.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...