Potatis och purjolökssoppa

En mustig och krämig soppa som går fint att laga dagen innan och sedan värma. En utmärkt förrätt till kraftigare mat!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 5-6 potatisar
  • 1 stor purjolök
  • 2 gula lökar
  • 1 liter buljong, höns- eller grönsaks-
  • 2 dl grädde
  • vitpeppar
  • olivolja

Gör så här:

Skala och skär potatisen i bitar. Rensa och strimla purjolöken.

Fräs lök och potatis i olja i botten av en kastrull stor nog för soppan. Låt grönsakerna mjukna utan att ta färg.

Späd med buljongen och koka mjukt i cirka 15 minuter.

Mixa soppan helt slät, gärna med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.

Vispa grädden löst. Varmhåll soppan fram till servering och vänd ner grädden och rör slätt just innan servering.

Servera soppan med bröd, gärna vitlöksbröd. Grovt bröd och ost fungera också fint till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Plupp
21 augusti 2014

Brukar ta ngn matsked vinäger när jag fräser löken samt en tsk socker, blir riktigt gott! ;D

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Its actually a nice and helpful piece of information. Im glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. ckebbgafdffcbkgc
15 augusti 2014

Its actually a nice and helpful piece of information. Im glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. ckebbgafdffcbkgc

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Heya im for the first time here. I found this board and I find It really useful &amp it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me. gggeefbckaabffeb
11 maj 2014

Heya im for the first time here. I found this board and I find It really useful &amp it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me. gggeefbckaabffeb

Kommentar av osignerat
7 februari 2013

Följer alltid det här receptet då jag ska göra en potatis och purjolöjkssoppa. Underbart god !

Kommentar av Anonym
20 januari 2013

Hej! Hur menar du med 1 liter buljong? Ska man blanda 1 buljong med 1 liter vatten och sedan hälla i soppan?

Redaktionens kommentar
1 liter buljong är en liter flytande buljong med rätt styrka. Det kan vara buljongtärningar eller pulver löst i hett vatten, hemkokt buljong och så vidare. Dosering brukar framgå av förpackningen. Lycka till!
Kommentar av Lena
14 januari 2013

Supergod! Jag hade ingen gul lök, men tog extra purjolök istället. Kryddade med krossad timjan. Yummie!

Kommentar av Hanna svensson
27 november 2012

Jätte gott

Kommentar av osignerat
11 november 2012

ska man vispa grädden för sig själv med elvisp?

Redaktionens kommentar
Javisst.
Kommentar av resturang silja
9 oktober 2012

bästa soppan av alla denna rekomenderar man verkligen !

Kommentar av osignerat
1 oktober 2012

Den blir mycket god.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | Nästa »

Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

kladdkakor.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se


Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

Lägg kött, kyckling eller grönsaker i en smakrik marinad och grillningen tar fart! Oavsett om du väljer att marinera över natten eller pensla på vid eller efter grillningen är det lätt att smaksätta grillat. Lagom till värmen tipsar vi om några lätta marinader: Limesmak till kycklingen, tomat och soja till fläskkött och en god vitlöksblandning till grönsakerna. Fläskfilén trivs i vinmarinad och till lammet kryddar vi klassiskt med rosmarin och vitök. Den som vill ha lite omväxling gör en marinad på cider och penslar kycklingen först när den är färdiggrillad. Lätt som sagt, och riktigt gott i värmen!

 helgmenyn.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Bullar

Äppelbullar med äppelmos Känns överflödet av äpplen övermäktigt? Koka äppelmos och passa på att baka bullar i samma veva. Mums!
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...