Rödbetssoppa med chorizo

En mustig och hett matig soppa som värmer både på vinterhalvåret och en sval sommarkväll på verandan! Riktigt gott till ett hembakat surdegsbröd...

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 150 g chorizo, gärna lamm
  • 2 msk smör eller rapsolja
  • 6-7 (500 g) råa rödbetor
  • 2 röda lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 1/2 liter buljong, grönsaks- eller kött (3 buljongtärningar)
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 msk vinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • gräddfil eller motsvarande till servering

Gör så här:

Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Finriv några matskedar rödbeta och lägg åt sidan.

Skär korven i skivor och fräs den i olja eller smör så den får lite färg. Ta upp den ur grytan och lägg den åt sidan.

Klyfta eller grovhacka löken. Fräs löken och rödbetorna i smör eller olja i samma gryta - låt dem inte få för mycket färg.
Tillsätt buljongen (vatten + tre buljongtärningar) och kryddorna.
Koka under lock på måttlig värme uppemot en halvtimme. Tillsätt korven de sista 10 minuterna.
Strax innan soppan är klar tillsätter du den sista finrivna rödbetan. Detta ger fin färg till soppan.
Servera soppan med en klick gräddfil eller yoghurt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se


Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

Fettisdagen är den traditionella dagen att njuta sin semla. Och även om det idag är få som håller på den katolska fastan och laddar med fastlagsbröd så är semmeldagen någonting värt att fira. Vi älskar semlor! Hembakat är godast och en klassisk semla känns helt rätt! Är ni många till fikat är semmelkransen ett gott tips. Kanske väljer du hetvägg? En god tradition, helt klart!

 semlor.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...