Rödbetssoppa med chorizo

En mustig och hett matig soppa som värmer både på vinterhalvåret och en sval sommarkväll på verandan! Riktigt gott till ett hembakat surdegsbröd...

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 150 g chorizo, gärna lamm
  • 2 msk smör eller rapsolja
  • 6-7 (500 g) råa rödbetor
  • 2 röda lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 1/2 liter buljong, grönsaks- eller kött (3 buljongtärningar)
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 msk vinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • gräddfil eller motsvarande till servering

Gör så här:

Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Finriv några matskedar rödbeta och lägg åt sidan.

Skär korven i skivor och fräs den i olja eller smör så den får lite färg. Ta upp den ur grytan och lägg den åt sidan.

Klyfta eller grovhacka löken. Fräs löken och rödbetorna i smör eller olja i samma gryta - låt dem inte få för mycket färg.
Tillsätt buljongen (vatten + tre buljongtärningar) och kryddorna.
Koka under lock på måttlig värme uppemot en halvtimme. Tillsätt korven de sista 10 minuterna.
Strax innan soppan är klar tillsätter du den sista finrivna rödbetan. Detta ger fin färg till soppan.
Servera soppan med en klick gräddfil eller yoghurt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se

Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

bakakaka.se


Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

Surdegsbakandet stannade inte vid att bli en våg. Det är en alldeles för bra metod för att glömmas bort! Vi hjälper dig komma igång med din egen surdeg så du kan baka allt från grovt rågbröd med russin till ljust formbröd.

Experimentera gärna med dinkel eller havre för att hitta din favorit till frukosten. För dig som inte har degblandare eller starka armar rekommenderar vi knådfritt dinkelbröd helt utan jäst. Välkommen till en värld av gott bröd!

 surdegsbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...