Rödbetssoppa med chorizo
En mustig och hett matig soppa som värmer både på vinterhalvåret och en sval sommarkväll på verandan! Riktigt gott till ett hembakat surdegsbröd...
Du behöver
Receptet är för 4 personer.
- 150 g chorizo, gärna lamm
- 2 msk smör eller rapsolja
- 6-7 (500 g) råa rödbetor
- 2 röda lökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 1/2 liter buljong, grönsaks- eller kött (3 buljongtärningar)
- 4 kryddpepparkorn
- 2 lagerblad
- 1 msk vinäger
- salt
- svartpeppar
- gräddfil eller motsvarande till servering
Gör så här:
Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Finriv några matskedar rödbeta och lägg åt sidan.
Skär korven i skivor och fräs den i olja eller smör så den får lite färg. Ta upp den ur grytan och lägg den åt sidan.
Klyfta eller grovhacka löken. Fräs löken och rödbetorna i smör eller olja i samma gryta - låt dem inte få för mycket färg.
Tillsätt buljongen (vatten + tre buljongtärningar) och kryddorna.
Koka under lock på måttlig värme uppemot en halvtimme. Tillsätt korven de sista 10 minuterna.
Strax innan soppan är klar tillsätter du den sista finrivna rödbetan. Detta ger fin färg till soppan.
Servera soppan med en klick gräddfil eller yoghurt.