Rödbetssoppa med chorizo

En mustig och hett matig soppa som värmer både på vinterhalvåret och en sval sommarkväll på verandan! Riktigt gott till ett hembakat surdegsbröd...

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 150 g chorizo, gärna lamm
  • 2 msk smör eller rapsolja
  • 6-7 (500 g) råa rödbetor
  • 2 röda lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 1/2 liter buljong, grönsaks- eller kött (3 buljongtärningar)
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 msk vinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • gräddfil eller motsvarande till servering

Gör så här:

Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Finriv några matskedar rödbeta och lägg åt sidan.

Skär korven i skivor och fräs den i olja eller smör så den får lite färg. Ta upp den ur grytan och lägg den åt sidan.

Klyfta eller grovhacka löken. Fräs löken och rödbetorna i smör eller olja i samma gryta - låt dem inte få för mycket färg.
Tillsätt buljongen (vatten + tre buljongtärningar) och kryddorna.
Koka under lock på måttlig värme uppemot en halvtimme. Tillsätt korven de sista 10 minuterna.
Strax innan soppan är klar tillsätter du den sista finrivna rödbetan. Detta ger fin färg till soppan.
Servera soppan med en klick gräddfil eller yoghurt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se


Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

Den som har en vinbärsbuske i trädgården vet att det sällan blir någon brist på bär. Då är det förstås bra att ta vara på bären och koka rödvinbärssaft eller svartvinbärssylt! Avvara några nävar av de färska bären och baka svartvinbärsmuffins med kokos eller vinbärspaj. Riktigt smakrik mynta är väldigt god med svartvinbär i en paj, men sockra inte för mycket! Låt syrligheten framträda.

 smakakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...