Rotfruktssoppa

En av våra läsare som kallar sig Spettan, har skickat in följande härliga rotfruktssoppa.

Tack Spettan!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 bit (450 g) rotselleri
  • 4-5 morötter
  • 3-4 medelstora potatisar
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 l vatten
  • 1 tsk harissa eller chili i annan form
  • en näve iransk kryddblandning (finns i butiker med importerad mat och specialhyllor i vanliga mataffärer) - eller en blandning med skivad purjolök, vitlök och persilja
  • citronjuice efter smak

Gör så här:

Koka upp 1 l vatten med buljongtärningarna, chilin och kryddblandningen.

Skiva rotselleri, morötter och potatis. Potatisen i centimetertjocka skivor, rotsellerin och morötterna något tunnare eftersom de tar längre tid att koka.

Lägg i dem när vattnet har kokat upp. Låt koka tills de är mjuka, ca 10-15 minuter.

Ta upp bitarna och mixa till en ganska slät konsistens. Blanda med spadet och smaka av med citronjuice, salt och peppar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av "Novisen vid spisen", Carin
8 mars 2013

Hej Spettan! Vad menas med en näve iransk kryddblandning? Hur många matskedar är en näve? och vad heter kryddblandningen?

Spännande recept som jag gärna provar!

Kommentar av Annika K
20 juni 2010

Toppenrecept för mig att ha som grund efter min viktop

sen är det bara att lägga till proteiner


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se


Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

Mamma föredrar nog hemgjorda bakverk framför vilken present som helst, inte sant? På faten dukar vi med drömtårta eller en lyxigare rulltårta med romrussin. Små knapriga mandelskorpor varierar och ligger fint bredvid kaffekoppen. Svårare än så behöver det inte vara! Tycker morsan det blir för sötsliskigt? Satsa på en kaffegök, eller för all del irish coffee.

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...