Rotfruktssoppa

En av våra läsare som kallar sig Spettan, har skickat in följande härliga rotfruktssoppa.

Tack Spettan!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 bit (450 g) rotselleri
  • 4-5 morötter
  • 3-4 medelstora potatisar
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 l vatten
  • 1 tsk harissa eller chili i annan form
  • en näve iransk kryddblandning (finns i butiker med importerad mat och specialhyllor i vanliga mataffärer) - eller en blandning med skivad purjolök, vitlök och persilja
  • citronjuice efter smak

Gör så här:

Koka upp 1 l vatten med buljongtärningarna, chilin och kryddblandningen.

Skiva rotselleri, morötter och potatis. Potatisen i centimetertjocka skivor, rotsellerin och morötterna något tunnare eftersom de tar längre tid att koka.

Lägg i dem när vattnet har kokat upp. Låt koka tills de är mjuka, ca 10-15 minuter.

Ta upp bitarna och mixa till en ganska slät konsistens. Blanda med spadet och smaka av med citronjuice, salt och peppar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av "Novisen vid spisen", Carin
8 mars 2013

Hej Spettan! Vad menas med en näve iransk kryddblandning? Hur många matskedar är en näve? och vad heter kryddblandningen?

Spännande recept som jag gärna provar!

Kommentar av Annika K
20 juni 2010

Toppenrecept för mig att ha som grund efter min viktop

sen är det bara att lägga till proteiner


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

kladdkakor.se


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...