Rotfruktssoppa

En av våra läsare som kallar sig Spettan, har skickat in följande härliga rotfruktssoppa.

Tack Spettan!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 bit (450 g) rotselleri
  • 4-5 morötter
  • 3-4 medelstora potatisar
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 l vatten
  • 1 tsk harissa eller chili i annan form
  • en näve iransk kryddblandning (finns i butiker med importerad mat och specialhyllor i vanliga mataffärer) - eller en blandning med skivad purjolök, vitlök och persilja
  • citronjuice efter smak

Gör så här:

Koka upp 1 l vatten med buljongtärningarna, chilin och kryddblandningen.

Skiva rotselleri, morötter och potatis. Potatisen i centimetertjocka skivor, rotsellerin och morötterna något tunnare eftersom de tar längre tid att koka.

Lägg i dem när vattnet har kokat upp. Låt koka tills de är mjuka, ca 10-15 minuter.

Ta upp bitarna och mixa till en ganska slät konsistens. Blanda med spadet och smaka av med citronjuice, salt och peppar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av "Novisen vid spisen", Carin
8 mars 2013

Hej Spettan! Vad menas med en näve iransk kryddblandning? Hur många matskedar är en näve? och vad heter kryddblandningen?

Spännande recept som jag gärna provar!

Kommentar av Annika K
20 juni 2010

Toppenrecept för mig att ha som grund efter min viktop

sen är det bara att lägga till proteiner


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se


Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

Bagels är brödet som sticker ut lite extra. Med sin lite kompakta konsistens och speciella smak som kommer av att brödet både kokas och gräddas i ugn. Det är inte så svårt att baka bagels! Och när du väl upptäckt det bakar du lätt varianter av alla slag. Goda chokladbagels, bagels med frukt eller ostbagels?

Bagels går också utmärkt att servera som tilltugg till soppan, eller klassiskt som snabblunch, fyllda med till exempel färskost!

 bagelsrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...