Svamp- och squashsoppa

En soppa som passar fint när hösten börjar göra sig påmind och det finns gott om både svamp och squash!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 6-8 dl rensad svamp*
  • 6 dl squash, skuren i små bitar
  • 1 stor gul lök eller 4 schalottenlökar
  • 1,2 liter grönsaks- eller hönsbuljong (2 tärningar)
  • (1 dl crème fraiche)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör, margarin eller rapsolja
  • vitpeppar eller grönpeppar
  • (muskotnöt)

Gör så här:

Skär svampen i små bitar. Lägg den i en kastrull, stor nog för att rymma soppan och förväll svampen på medelstark värme tills vätskan kokat in.

Finhacka löken och rensa och skär squashen i små bitar. Fräs i smör eller olja tillsammans med svampen tills allt börjar få färg.

Tillsätt buljongen och låt soppan koka upp.

Låt soppan småkoka i 15 minuter på låg värme. Mixa soppan helt slät. Tillsätt eventuellt crème fraiche, rör ut väl. Smaka av soppan med salt, vitpeppar eller grönpeppar och eventuellt muskotnöt.

Låt soppan koka ytterligare 5-10 minuter. Späd med mera vatten om soppan blir för tjock.

Vispa grädden lätt, ta soppan från värmen och blanda ner grädden i soppan strax före servering.

Servera soppan tillsammans med ett gott bröd och gärna en god ost.

* De flesta matsvampar passar till soppa. Till den här soppan passar till exempel taggsvamp eller sopp. Trumpetsvamp passar också bra i soppan.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Gerd
8 februari 2010

Denna får vi spara till hösten. Den har vi aldrig testat.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

bakapizza.se

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se


Julkakor i långpanna

Julkakor till alla

Dela julsmakerna med fler - baka julig äppelkaka i långpanna!

Enklaste vägen till att bjuda hela trappuppgången, tjocka släkten eller studiegruppen på fika går som bekant via långpannan. Fyll den med juliga smaker av rikt chokladiga pepparkaksbrownies med både tranbär och kokos eller med äppelkaka smaksatt med ingefära, nejlika, kardemumma och kanel - några av våra viktigaste julkryddor. Känns det för tidigt att börja med stora julbaket redan nu är genvägen att smygstarta julens smaker i en riktigt saftig, generös kaka.

 julkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...