Svamp- och squashsoppa

En soppa som passar fint när hösten börjar göra sig påmind och det finns gott om både svamp och squash!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 6-8 dl rensad svamp*
  • 6 dl squash, skuren i små bitar
  • 1 stor gul lök eller 4 schalottenlökar
  • 1,2 liter grönsaks- eller hönsbuljong (2 tärningar)
  • (1 dl crème fraiche)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör, margarin eller rapsolja
  • vitpeppar eller grönpeppar
  • (muskotnöt)

Gör så här:

Skär svampen i små bitar. Lägg den i en kastrull, stor nog för att rymma soppan och förväll svampen på medelstark värme tills vätskan kokat in.

Finhacka löken och rensa och skär squashen i små bitar. Fräs i smör eller olja tillsammans med svampen tills allt börjar få färg.

Tillsätt buljongen och låt soppan koka upp.

Låt soppan småkoka i 15 minuter på låg värme. Mixa soppan helt slät. Tillsätt eventuellt crème fraiche, rör ut väl. Smaka av soppan med salt, vitpeppar eller grönpeppar och eventuellt muskotnöt.

Låt soppan koka ytterligare 5-10 minuter. Späd med mera vatten om soppan blir för tjock.

Vispa grädden lätt, ta soppan från värmen och blanda ner grädden i soppan strax före servering.

Servera soppan tillsammans med ett gott bröd och gärna en god ost.

* De flesta matsvampar passar till soppa. Till den här soppan passar till exempel taggsvamp eller sopp. Trumpetsvamp passar också bra i soppan.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Gerd
8 februari 2010

Denna får vi spara till hösten. Den har vi aldrig testat.


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se

Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

sopprecept.se


Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

I helgen tjuvstartar vi våffelfrossan, gärna med lite mindre traditionella våfflor att servera till efterrätt. Franska våfflor fyllda med vaniljkräm eller chokladvåfflor avslutar en lätt måltid med finess.
Våfflor blir dessutom en uppskattad huvudrätt med hjälp av matiga pålägg och röror av olika slag - eller prova att byta grädden och sylten mot några av våra andra förslag på söta pålägg!

 vafflor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Smått och gott

Mandelkakor. Småkakor är stor bakning! Det enkla är ibland det allra godaste.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...