Svamp- och squashsoppa

En soppa som passar fint när hösten börjar göra sig påmind och det finns gott om både svamp och squash!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 6-8 dl rensad svamp*
  • 6 dl squash, skuren i små bitar
  • 1 stor gul lök eller 4 schalottenlökar
  • 1,2 liter grönsaks- eller hönsbuljong (2 tärningar)
  • (1 dl crème fraiche)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör, margarin eller rapsolja
  • vitpeppar eller grönpeppar
  • (muskotnöt)

Gör så här:

Skär svampen i små bitar. Lägg den i en kastrull, stor nog för att rymma soppan och förväll svampen på medelstark värme tills vätskan kokat in.

Finhacka löken och rensa och skär squashen i små bitar. Fräs i smör eller olja tillsammans med svampen tills allt börjar få färg.

Tillsätt buljongen och låt soppan koka upp.

Låt soppan småkoka i 15 minuter på låg värme. Mixa soppan helt slät. Tillsätt eventuellt crème fraiche, rör ut väl. Smaka av soppan med salt, vitpeppar eller grönpeppar och eventuellt muskotnöt.

Låt soppan koka ytterligare 5-10 minuter. Späd med mera vatten om soppan blir för tjock.

Vispa grädden lätt, ta soppan från värmen och blanda ner grädden i soppan strax före servering.

Servera soppan tillsammans med ett gott bröd och gärna en god ost.

* De flesta matsvampar passar till soppa. Till den här soppan passar till exempel taggsvamp eller sopp. Trumpetsvamp passar också bra i soppan.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Gerd
8 februari 2010

Denna får vi spara till hösten. Den har vi aldrig testat.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se


Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

Chocolate chip cookies i all ära, men ibland är det bra att gå tillbaka till klassikerna för att njuta rena, goda smaker till fikat. Ett välfyllt kakfat med enkla småkakor är en garanterad njutning för alla livsnjutare. Välkända kakor som schackrutor, chokladbröd, kolakakor eller syltkakor fyllda med din favoritsylt. Kanske några spröda kringlor, doppade i pärlsocker? Eller finska pinnar? Själva gillar vi klassiska smaker med russin och mandel i spröda mandelkakor!
De flesta småkakor är lika lättbakade som de är lätta att äta. Som tur är passar de att baka många och frysa in – de tinar på några minuter och är perfekt att ta fram när det plötsligt är läge för finfika! Kanske är det läge att baka en plåt just idag?

 smakakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...