Pumpasoppa

Att laga pumpasoppa är lätt! Du får enkelt en god soppa som räcker till många!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • 1,2 kilo pumpa
  • 2 gula lökar
  • 1,4 liter grönsaks- eller hönsbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • 12 krossade rosépepparkorn
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här:

Välj en pumpa på minst två kilo (större om du tänker servera soppan i pumpan!). Tvätta och borsta pumpan helt ren.

Vill du servera soppan i pumpan skär du först av ett lock av pumpans övre del. Sedan gröper du ur pumpan och skär fruktköttet i mindre bitar. Väg upp 1,2 kilo av pumpan.

Hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i botten av soppkastrullen och fräs löken och vitlöken mjuk. Tillsätt pumpan och buljongen. Låt koka upp och koka i 15 minuter. Tag soppan från värmen och mixa soppan helt slät. Vispa ner crème fraichen. Värm på soppan. Smaka av soppan med rosépeppar, salt och vitpeppar.

Förvärm den urgröpta pumpan med hett vatten och häll den varma soppan i pumpan precis innan servering. Ett nybakat bröd med smör passar fint till! Antingen ett ljust bröd, typ franskbröd eller ett grovt, lite sötare bröd med mycket hela korn.

Tips! En variant av servering är att ugnsbaka hel pumpan i 180-200 grader i 35-40 minuter, med soppan i. Ställ pumpan i ett ugnsfast fat i ugnen och servera soppan tillsammans med lite av pumpans fruktkött som nu är genombakat och mjukt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Pingst

Pingsttid med dignande kakfat

Vad behövs för en skön pingsthelg? Baka kolakakor och sätt på kaffet!

smakakor.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se


Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

Lata dagar ska det gå snabbt att svänga ihop ett enkelt mellanmål. Hallonsmoothie och vattenmelondrink är riktiga sommarfavoriter. Milkshake med banan ger svalkande vardagslyx.
På Peppar&Salt tycker vi att hemgjord glass är ett måste en varm sommardag... Yoghurt och saffran är en spännande variant som passar att bjuda på!

 fruktrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...