Rysk laxsoppa med oliver och kapris

Soppa som görs på lax blir mustig och får en kraftig smak. Detta är en soppa som värmer fint och blir en hel måltid.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g lax med ben och skinn
  • 1 morot
  • lite rotselleri (eller vitkål)
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk kapris
  • 1 dl oliver (svarta eller gröna efter smak och tillgång)
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 1/2 liter fiskbuljong
  • 3 msk smör
  • 1/2 msk salt
  • 1 tsk timjan
  • (tabasco)
  • 3 dl gräddfil

Gör så här:

Skär bort skinn och ryggben från laxen - ta vara på det till buljongen! Skär laxen i kuber, 1-2 centimeter stora.

Koka upp fiskbuljongen och lägg i laxben och skinn tillsammans med purjolökens gröna delar och persiljestjälkarna samt grovhackad gul lök. Låt sjuda i en kvart.

Skär de övriga grönsakerna i strimlor och skiva oliverna.

Fräs grönsakerna (ej oliverna) i smör i en rymlig gryta ett par minuter. Se upp så de inte tar färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöken.

Sila buljongen genom en finmaskig sil och slå den över grönsakerna. Låt sjuda i några minuter.

Blanda i laxen, oliverna, kaprisen, persiljan och vinet. Låt sjuda ytterligare några minuter (3-5 min) tills laxen är genomkokt. Se upp så den inte kokar sönder.

Smaka av soppan med salt, timjan och gärna något stänk pepparsås.

Servera med gräddfil, nybakat bröd, smör och en smakrik ost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...