Rysk laxsoppa med oliver och kapris

Soppa som görs på lax blir mustig och får en kraftig smak. Detta är en soppa som värmer fint och blir en hel måltid.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g lax med ben och skinn
  • 1 morot
  • lite rotselleri (eller vitkål)
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk kapris
  • 1 dl oliver (svarta eller gröna efter smak och tillgång)
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 1/2 liter fiskbuljong
  • 3 msk smör
  • 1/2 msk salt
  • 1 tsk timjan
  • (tabasco)
  • 3 dl gräddfil

Gör så här:

Skär bort skinn och ryggben från laxen - ta vara på det till buljongen! Skär laxen i kuber, 1-2 centimeter stora.

Koka upp fiskbuljongen och lägg i laxben och skinn tillsammans med purjolökens gröna delar och persiljestjälkarna samt grovhackad gul lök. Låt sjuda i en kvart.

Skär de övriga grönsakerna i strimlor och skiva oliverna.

Fräs grönsakerna (ej oliverna) i smör i en rymlig gryta ett par minuter. Se upp så de inte tar färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöken.

Sila buljongen genom en finmaskig sil och slå den över grönsakerna. Låt sjuda i några minuter.

Blanda i laxen, oliverna, kaprisen, persiljan och vinet. Låt sjuda ytterligare några minuter (3-5 min) tills laxen är genomkokt. Se upp så den inte kokar sönder.

Smaka av soppan med salt, timjan och gärna något stänk pepparsås.

Servera med gräddfil, nybakat bröd, smör och en smakrik ost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se


Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

En smidigare maträtt än paj är svårt att tänka sig. Möjlig att fylla med det du har hemma och variera i det oändliga. Tål att lagas i förväg och värmas när gästerna kommer. Perfekt att ha i frysen när det är bråttom. Självklar på buffén, som lunch, till helgmiddagen… De flesta pajer går dessutom att äta både varma och kalla – bra matsäcksmat.
Variera den klassiska köttfärspajen och gör köttfärspaj med fetaost. Prova viltfärspaj eller lammfärspaj – smakrikt och ett bra miljöval om du väljer kött. Gillar du pajer med ost finns förutom klassiker som västerbottenostpaj, varianter på fetaostpaj och god chèvrepaj. En kikärtspaj eller tomatpaj blir ett bra tillbehör på buffén eller som en enkel, kryddig lunch!

 pajrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...