Lättlagad fisksoppa

Lättlagad fisksoppa som går snabbt att göra och är en bra variant för en god vardagsmiddag. Krydda efter smak och servera med ett gott bröd!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g fiskfilé - det går bra med djupfryst alaska, krokfångad torsk, kolja, sej,
  • 3-4 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 gul eller röd lök
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 1 l fiskbuljong (2 tärningar eller fiskfond)
  • 2 msk vetemjöl - gärna idealmjöl
  • 1 lagerblad
  • kryddor efter smak, t ex 1 tsk curry, persilja, dill eller fänkål

Gör så här:

Djupfryst fisk tinas, färska filéer sköljs. Skär dem i bitar, inte för små, lagom för soppan.

Koka upp buljongen - vattnet och buljongtärningarna.

Skala och grovriv morötterna och palsternackan. Finhacka löken. Skölj och skiva purjolöken. Fräs lök och rotfrukter tillsammans med lite smör i botten av en gryta stor nog för soppan. Rör om och låt dem inte få för mycket färg. Strö över mjölet och späd långsamt med buljongen under omrörning, låt koka upp. Tillsätt kryddor.

Lägg i fisken och sjud under lock några minuter - låt inte fisken koka sönder. Om du rör - rör försiktigt! Klipp gärna i dill eller persilja. Smaka av med kryddorna.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ulrika
19 sept 2007

Jättegod fisksoppa!

Jag hade i fryst dill som krydda och det blev supergott! Denna soppa kommer jag definitivt att ha med bland mina standardrecept. Servera med nybakat grovt bröd.

Svar av Viktoria
16 september 2011

Kan bara instämma!

Jag använde frysta torsk- och laxtärningar. Slängde även i lite frysta gröna ärtor. MUMS!


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

scones.se

Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

kladdkakor.se


Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

Mjuka bröd med god fyllning är tacksamt att kunna trolla fram på några minuter. Har du gjort en stor omgång piroger är det lätt att värma så många som det går åt. Och piroger är också bra utflyktsmat eller mellanmål.
Fyll pirogerna med din favoritfyllning: Vegetariskt med fetaost eller kanske veganska piroger med ris och lök?
Eller så lagar du en omgång klassiska piroger fyllda med köttfärs och ost. Den som vill ha riktigt smakrika piroger använder getost och gör piroger med chèvre. Snabbt, gott och hemlagat!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...