Lättlagad fisksoppa

Lättlagad fisksoppa som går snabbt att göra och är en bra variant för en god vardagsmiddag. Krydda efter smak och servera med ett gott bröd!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g fiskfilé - det går bra med djupfryst alaska, krokfångad torsk, kolja, sej,
  • 3-4 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 gul eller röd lök
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 1 l fiskbuljong (2 tärningar eller fiskfond)
  • 2 msk vetemjöl - gärna idealmjöl
  • 1 lagerblad
  • kryddor efter smak, t ex 1 tsk curry, persilja, dill eller fänkål

Gör så här:

Djupfryst fisk tinas, färska filéer sköljs. Skär dem i bitar, inte för små, lagom för soppan.

Koka upp buljongen - vattnet och buljongtärningarna.

Skala och grovriv morötterna och palsternackan. Finhacka löken. Skölj och skiva purjolöken. Fräs lök och rotfrukter tillsammans med lite smör i botten av en gryta stor nog för soppan. Rör om och låt dem inte få för mycket färg. Strö över mjölet och späd långsamt med buljongen under omrörning, låt koka upp. Tillsätt kryddor.

Lägg i fisken och sjud under lock några minuter - låt inte fisken koka sönder. Om du rör - rör försiktigt! Klipp gärna i dill eller persilja. Smaka av med kryddorna.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ulrika
19 sept 2007

Jättegod fisksoppa!

Jag hade i fryst dill som krydda och det blev supergott! Denna soppa kommer jag definitivt att ha med bland mina standardrecept. Servera med nybakat grovt bröd.

Svar av Viktoria
16 september 2011

Kan bara instämma!

Jag använde frysta torsk- och laxtärningar. Slängde även i lite frysta gröna ärtor. MUMS!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

kladdkakor.se


Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

Sallad är allroundrätten som passar såväl förrätt som huvudrätt. Och visst kan en sallad mätta: Prova en ny matig sallad till kvällen. Sallad på quinoa och ruccola är smakrikt och läckert med stil! Laga en läcker pastasallad med pesto eller gör klassisk rissallad med tärnad skinka, ost och ägghalvor. Gillar du fetaost är den klassiska fetaostsalladen ett gott och snabblagat val. Ett hembakat bröd till och du har en festmåltid i all enkelhet!

 salladsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...