Lättlagad fisksoppa

Lättlagad fisksoppa som går snabbt att göra och är en bra variant för en god vardagsmiddag. Krydda efter smak och servera med ett gott bröd!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g fiskfilé - det går bra med djupfryst alaska, krokfångad torsk, kolja, sej,
  • 3-4 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 gul eller röd lök
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 1 l fiskbuljong (2 tärningar eller fiskfond)
  • 2 msk vetemjöl - gärna idealmjöl
  • 1 lagerblad
  • kryddor efter smak, t ex 1 tsk curry, persilja, dill eller fänkål

Gör så här:

Djupfryst fisk tinas, färska filéer sköljs. Skär dem i bitar, inte för små, lagom för soppan.

Koka upp buljongen - vattnet och buljongtärningarna.

Skala och grovriv morötterna och palsternackan. Finhacka löken. Skölj och skiva purjolöken. Fräs lök och rotfrukter tillsammans med lite smör i botten av en gryta stor nog för soppan. Rör om och låt dem inte få för mycket färg. Strö över mjölet och späd långsamt med buljongen under omrörning, låt koka upp. Tillsätt kryddor.

Lägg i fisken och sjud under lock några minuter - låt inte fisken koka sönder. Om du rör - rör försiktigt! Klipp gärna i dill eller persilja. Smaka av med kryddorna.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ulrika
19 sept 2007

Jättegod fisksoppa!

Jag hade i fryst dill som krydda och det blev supergott! Denna soppa kommer jag definitivt att ha med bland mina standardrecept. Servera med nybakat grovt bröd.

Svar av Viktoria
16 september 2011

Kan bara instämma!

Jag använde frysta torsk- och laxtärningar. Slängde även i lite frysta gröna ärtor. MUMS!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

Paj passar nästan alltid bra att bjuda på. En perfekt rätt att förbereda i förväg eller att snabbt svänga ihop när det är bråtom. Variationerna är oändliga och du kan lätt göra olika sorters pajbotten, med grovt eller fint mjöl efter smak och tillfälle.

Laga klassiska pajer som köttfärspaj eller en god och smakrik ostpaj.

Den som vill ha omväxling lagar kikärtspaj eller brie-och salamipaj. Kanske ett nytt, läckert recept på champinjonpaj med bacon?

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...