Slät svampsoppa

En mild och krämig svampsoppa passar lika fint som förrätt som till varmrätt! Gör på säsongens svamp, leta i frysen eller välj färsk svamp från kyldisken i butiken.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 liter rensad svamp, gärna karljohan eller annan sopp*
  • 1 gul lök
  • 2 buljongtärningar, höns- eller grönsaks-
  • 1,5 liter vatten
  • 2 dl grädde
  • 2-3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • svartpeppar
  • (1 citron)

Gör så här:

Skär svampen i små bitar. Lägg den i en kastrull, stor nog för att rymma soppan och förkoka svampen på medelstark värme tills vätskan kokat in.

Finhacka löken och fräs den tillsammans med svampen tills löken börjar få färg. Pudra över vetemjölet och späd försiktigt med vattnet under omrörning. Tillsätt buljongen och låt koka upp.

Låt soppan småkoka i 10 minuter. Mixa soppan helt slät och koka ytterligare 5-10 minuter. Späd med mera vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mera salt.

Vispa grädden lätt och blanda ner den i soppan strax innan servering.

Servera gärna med citronklyftor, som var och en kan droppa i soppan efter smak, och ett gott bröd.

* De flesta matsvampar passar till soppa. Soppar, kantareller eller trumpetsvamp är bra svampar i soppan.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

Helgrillad kyckling är för många en självklar helgrätt. I dag finns det både svenskuppfödd och kravmärkt kyckling att köpa på många orter. På så sätt kan du styra över kvalitén på djuruppfödning. Dessutom blir den så mycket godare än färdigköpt! Att laga kyckling i ugn är tacksamt och brukar bli bra. Laga helstekt kyckling med yoghurt eller prova ett gott recept på citronkyckling med timjan.

Den som inte har tid utan behöver kortare tid i ugn väljer ostgratinerad kyckling eller kanske baconlindad dragonkyckling.

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...