Grön ärtsoppa

En enkel soppa med läckert grön färg. Passar som förrätt eller lunch.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g gröna ärtor
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk torkad dragon
  • 8 grönpepparkorn
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2 dl äppelcider, gärna torr
  • (1 dl grädde)
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök. Fräsa den lätt i olja i botten av soppkastrullen. Tillsätt dragon och de krossade pepparkornen.

Späd med hälften av buljongen och koka upp. Tillsätt ärtorna och koka fem minuter.

Mixa nu soppan helt slät. Späd med resten av buljongen och cidern och koka upp. Varmhåll soppan och smaka av med vinäger.

Vill du ge soppan en rundare smak vispar du ner grädden innan servering.

Servera med bröd som en enkel lunchsoppa eller i små portioner som förrätt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Fabbe
28 februari 2011

Köper man ärtorna på burk?

Redaktionens kommentar
Frysta ärtor går bra.
Svar av Namn/signatur
3 oktober 2011

Jag föreslår frysta ärtor,men det är klart att du kan använda ärtor på burk..


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kyckling till helgen

Smakfylld kyckling

Fira helgen med kyckling i ugn! Prova filéer fyllda med kryddig salsiccia.

kycklingrecept.nu

Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

pajrecept.se


Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. Dessa båda godsaker i lika delar är goda i saft också. Och glöm inte att ta en paus mellan saftande och syltande, i sällskap med en skål jordgubbar och mjölk.

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...