Grön ärtsoppa

En enkel soppa med läckert grön färg. Passar som förrätt eller lunch.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g gröna ärtor
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk torkad dragon
  • 8 grönpepparkorn
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2 dl äppelcider, gärna torr
  • (1 dl grädde)
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök. Fräsa den lätt i olja i botten av soppkastrullen. Tillsätt dragon och de krossade pepparkornen.

Späd med hälften av buljongen och koka upp. Tillsätt ärtorna och koka fem minuter.

Mixa nu soppan helt slät. Späd med resten av buljongen och cidern och koka upp. Varmhåll soppan och smaka av med vinäger.

Vill du ge soppan en rundare smak vispar du ner grädden innan servering.

Servera med bröd som en enkel lunchsoppa eller i små portioner som förrätt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Fabbe
28 februari 2011

Köper man ärtorna på burk?

Redaktionens kommentar
Frysta ärtor går bra.
Svar av Namn/signatur
3 oktober 2011

Jag föreslår frysta ärtor,men det är klart att du kan använda ärtor på burk..


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se


Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

Gyllengul, serverad på klassiskt vis med vispgrädde och salmbärssylt - saffranspannkakan är en riktig, gotländsk läckerhet!

Men kakan är inte svår att lyckas med hemma i köket. Tvärtom är den en lättlagad efterätt som går fint att laga till många.

Prova ett recept på saffranspannkaka i långpanna till helgen! Och skulle du sakna salmbärssylt i skafferiet så prova med björnbär eller hjortron. Succén är given!

Trevlig helg!

 efterratter.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...