Grön ärtsoppa

En enkel soppa med läckert grön färg. Passar som förrätt eller lunch.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g gröna ärtor
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk torkad dragon
  • 8 grönpepparkorn
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2 dl äppelcider, gärna torr
  • (1 dl grädde)
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök. Fräsa den lätt i olja i botten av soppkastrullen. Tillsätt dragon och de krossade pepparkornen.

Späd med hälften av buljongen och koka upp. Tillsätt ärtorna och koka fem minuter.

Mixa nu soppan helt slät. Späd med resten av buljongen och cidern och koka upp. Varmhåll soppan och smaka av med vinäger.

Vill du ge soppan en rundare smak vispar du ner grädden innan servering.

Servera med bröd som en enkel lunchsoppa eller i små portioner som förrätt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Fabbe
28 februari 2011

Köper man ärtorna på burk?

Redaktionens kommentar
Frysta ärtor går bra.
Svar av Namn/signatur
3 oktober 2011

Jag föreslår frysta ärtor,men det är klart att du kan använda ärtor på burk..


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se

Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

hembakatbrod.se


Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

Det är lätt att koka sin egen sylt. Du kan variera dina recept och hitta egna smak-favoriter. Färska bär och frukt eller använd det du har i frysen.

På kokasylt.se finns recepten du behöver. Bara att ta fram syltgrytan och börja samla glasburkar!

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...