Grön ärtsoppa

En enkel soppa med läckert grön färg. Passar som förrätt eller lunch.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g gröna ärtor
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk torkad dragon
  • 8 grönpepparkorn
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2 dl äppelcider, gärna torr
  • (1 dl grädde)
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök. Fräsa den lätt i olja i botten av soppkastrullen. Tillsätt dragon och de krossade pepparkornen.

Späd med hälften av buljongen och koka upp. Tillsätt ärtorna och koka fem minuter.

Mixa nu soppan helt slät. Späd med resten av buljongen och cidern och koka upp. Varmhåll soppan och smaka av med vinäger.

Vill du ge soppan en rundare smak vispar du ner grädden innan servering.

Servera med bröd som en enkel lunchsoppa eller i små portioner som förrätt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Fabbe
28 februari 2011

Köper man ärtorna på burk?

Redaktionens kommentar
Frysta ärtor går bra.
Svar av Namn/signatur
3 oktober 2011

Jag föreslår frysta ärtor,men det är klart att du kan använda ärtor på burk..


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

sopprecept.se

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se


Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

Vare sig man bakar vanliga lussekatter med enbart smör eller varianten med kesella gäller det att knåda degen och låta dem jäsa ordentligt för ett bra resultat. Att variera genom att baka i olika former är roligt - det finns massor av idéer att hämta från gamla förebilder: kusar, prästens hår och solvagnar är bara några. Tänk bara på att lägga ungefär jämnstora bullar på samma plåt, så de blir färdiga samtidigt!
Saffran är en fantastisk smaksättare värd sin vikt i guld. En riktigt rejäl butterkaka med saffran, fylld med glöggkokta russin och torkade aprikoser blir maffig fika till julbordet eller kaffebrickan vid Luciafirandet!

 julkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...