Grönsakssoppa

Fyllighet får soppan av vitkål och curry. Grönsakssoppa är en riktig vardagshjälte!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 500 g mjölig potatis
  • 300 g morötter (3-4 st)
  • 200 g purjolök (1 liten) eller gul lök
  • 400 g vitkål (1/2-1/4 vitkålshuvud)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 1 1/2 tsk curry
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 tsk honung
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk oregano, torkad

Gör så här:

Skala morötter och potatis. Skär potatisarna i stora bitar och morötterna i slantar. Skölj purjolöken och skiva den. Finhacka vitlöken. Strimla vitkålen. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, vitlök och kål tillsammans med curryn tills grönsakerna mjuknat. Rör ner morötter och potatis och tillsätt därefter vatten, buljong och kryddor. Koka upp och låt puttra tills morötter och potatis mjuknat, cirka 15-30 minuter beroende på bitarnas storlek och potatissort. Servera gärna med ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Freja
10 januari 2014

Vad menas med en klyfta vitkål? Kan det vara 1/4 vitkålshuvud?

Freja

Redaktionens kommentar
Ja, de väger ju lite olika. Men 1/2-1/4 är lagom.

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

halloweenrecept.se


Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

De flesta blir alldeles knäsvaga av doften av nybakat. Även om man är oerfaren i köket lyckas man lätt med frukostbullar. Vissa tar mer tid, andra går snabbare att baka. Frallor är mycket enkla att baka, men det är faktiskt frukostbullar gjorda på surdeg också! Kanske är receptet på enkelt surdegsbröd något för den som inte är så varm i förklädet? En riktig klassiker är morotsbullar som blir saftiga av rivna morötter och smakar lika bra till den värmande soppa vi så väl behöver, som till frukost.

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...