Grönsakssoppa

Fyllighet får soppan av vitkål och curry. Grönsakssoppa är en riktig vardagshjälte!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 500 g mjölig potatis
  • 300 g morötter (3-4 st)
  • 200 g purjolök (1 liten) eller gul lök
  • 400 g vitkål (1/2-1/4 vitkålshuvud)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 1 1/2 tsk curry
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 tsk honung
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk oregano, torkad

Gör så här:

Skala morötter och potatis. Skär potatisarna i stora bitar och morötterna i slantar. Skölj purjolöken och skiva den. Finhacka vitlöken. Strimla vitkålen. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, vitlök och kål tillsammans med curryn tills grönsakerna mjuknat. Rör ner morötter och potatis och tillsätt därefter vatten, buljong och kryddor. Koka upp och låt puttra tills morötter och potatis mjuknat, cirka 15-30 minuter beroende på bitarnas storlek och potatissort. Servera gärna med ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Freja
10 januari 2014

Vad menas med en klyfta vitkål? Kan det vara 1/4 vitkålshuvud?

Freja

Redaktionens kommentar
Ja, de väger ju lite olika. Men 1/2-1/4 är lagom.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

grytrecept.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...