Helgrön basilikasoppa

En smakrik och nyttig soppa som passar även den som äter vegankost.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 150 g squash
  • 350 g rensad broccoli
  • 1 gul lök, ca 90 g
  • 2 klyftor vitlök
  • 8 dl grönsaksbuljong (tärning går bra, 2 st)
  • 1 mogen avokado
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 msk pressad citronsaft
  • 1,5 dl cashewnötter
  • 4 g färsk basilika
  • svartpeppar

Gör så här:

Finhacka löken och fräs den mjuk i en matsked olivolja i botten på en kastrull stor nog att rymma soppan.

Späd med buljongen och låt koka upp. Tillsätt broccolin och låt koka i cirka fem minuter.

Tärna squashen och fräs den i en matsked olivolja i en panna eller sautös, låt den få färg och ställ sedan åt sidan.

När broccolin mjuknat, ta av från värmen. Lägg i de rensade vitlöksklyftorna och basilikan. Mixa sedan soppan slät, med mixer eller stavmixer.

Blanda ner squashen. Smaka av soppan med citronsaft och svartpeppar. Varmhåll soppan utan att den kokar.

Rosta nötterna hastigt i en torr stekpanna så de får färg. Skala och skär avokadon i klyftor och lägg upp i serveringsskål.

Servera soppan varm, tillsammans med avokadoklyftor och rostade nötter. Ett gott bröd passar också bra till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Mats
22 december 2010

En absolut höjdare. Hoppa inte över rostningen.

Svar av Teresa
22 december 2010

Den både smakar bra och ser fin ut...

Kommentar av 1
13 augusti 2009

WOW

Svar av 2
17 mars 2010

Fast 4 gram basilika verkar aningen snålt eller...


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se

Cheesecake

Fruktig fika

Cheesecake är en populär fikakaka där varianterna är många. Baka en god variant med bär!

cheesecake.nu


Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

Sallad är allroundrätten som passar såväl förrätt som huvudrätt. Och visst kan en sallad mätta: Prova en ny matig sallad till kvällen. Sallad på quinoa och ruccola är smakrikt och läckert med stil! Laga en läcker pastasallad med pesto eller gör klassisk rissallad med tärnad skinka, ost och ägghalvor. Gillar du fetaost är den klassiska fetaostsalladen ett gott och snabblagat val. Ett hembakat bröd till och du har en festmåltid i all enkelhet!

 salladsrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...