Helgrön basilikasoppa

En smakrik och nyttig soppa som passar även den som äter vegankost.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 150 g squash
  • 350 g rensad broccoli
  • 1 gul lök, ca 90 g
  • 2 klyftor vitlök
  • 8 dl grönsaksbuljong (tärning går bra, 2 st)
  • 1 mogen avokado
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 msk pressad citronsaft
  • 1,5 dl cashewnötter
  • 4 g färsk basilika
  • svartpeppar

Gör så här:

Finhacka löken och fräs den mjuk i en matsked olivolja i botten på en kastrull stor nog att rymma soppan.

Späd med buljongen och låt koka upp. Tillsätt broccolin och låt koka i cirka fem minuter.

Tärna squashen och fräs den i en matsked olivolja i en panna eller sautös, låt den få färg och ställ sedan åt sidan.

När broccolin mjuknat, ta av från värmen. Lägg i de rensade vitlöksklyftorna och basilikan. Mixa sedan soppan slät, med mixer eller stavmixer.

Blanda ner squashen. Smaka av soppan med citronsaft och svartpeppar. Varmhåll soppan utan att den kokar.

Rosta nötterna hastigt i en torr stekpanna så de får färg. Skala och skär avokadon i klyftor och lägg upp i serveringsskål.

Servera soppan varm, tillsammans med avokadoklyftor och rostade nötter. Ett gott bröd passar också bra till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Mats
22 december 2010

En absolut höjdare. Hoppa inte över rostningen.

Svar av Teresa
22 december 2010

Den både smakar bra och ser fin ut...

Kommentar av 1
13 augusti 2009

WOW

Svar av 2
17 mars 2010

Fast 4 gram basilika verkar aningen snålt eller...


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se


Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

Tillbaka på jobbet eller i skolan efter sommaren? På många ställen är dagens fikapaus ett självklart inslag i arbetsdagen. Eller har ni veckofika för hela avdelningen? Oavsett vilket så kan hembakat fikabröd lyfta vilken mulen dag som helst!

Klassiska kanelbullar, härliga vaniljbullar eller en enkel sockerkaka kan aldrig vara fel till kaffet. Eller var för inte prova ett nytt recept på kladdkakemuffins, som alternativ till den vanliga kladdkakan?

Mera fika åt folket!

 kladdkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...