Ärtsoppa, med fläsk

En klassisk ärtsoppa som smakar bra inte bara på torsdagar! Lättlagat och mustigt, med senap och bröd är ärtsoppan rena festmaten!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • ca 350 g bogfläsk eller rimmat sidfläsk
  • 500 g (ca 6 dl) gula ärtor
  • 17 dl vatten
  • 1 tsk salt, var försiktig med salt om köttet är salt
  • 2-3 gula lökar
  • minst en tsk timjan (ev mejram)
  • 2 buljongtärningar

Gör så här:

Blötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten.

Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av.

Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem.

Lägg i hela köttbiten och låt den koka med soppan hel.

Tag upp köttet när det är mört (det kan de vara innan ärtorna är klara). Skär det i tärningar och lägg i det igen när soppan kokat färdigt.

Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid.

Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak.

Servera med sötstark grovkorning senap.

Efter ärtsoppan serverar du med fördel, som bekant, pannkakor - mängder av pannkaksrecept hittar du på pannkakor.se!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Agneta
7 oktober 2009

Kan även tillagas utan blötläggning i ugnen 100 grader 12 timmar

Svar av sanaa
28 januari 2011

12 timmar!!!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se


Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

Mat äter vi förstås oavsett väder, men när solen nu börjat lysa varmare blir man ofta sugen på någonting lätt och gott. Scones passar utmärkt som solig försommarfika! Någonting snabbare går det knappast att hitta och så enkelt att alla klarar av att baka dem. Men framförallt är det så gott med nybakade scones...

Prova ett extra soligt recept med majsmjöl i degen! Majsscones går fint att servera med smör, marmelad och vanlig hårdost. Men de smakar också fint tillsammans med en bit ädelost eller en skiva lufttorkad skinka.

Solig vårfika önskar pepparochsalt.se!

 scones.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...