Köttsoppa med rotfrukter

En kraftig soppa som kräver lite koktid men tillsammans med bröd blir en utmärkt huvudrätt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram nötkött, bog, högrev
  • 3 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök
  • 15 cm purjolök
  • 3 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 msk tomatpuré
  • körvel

Gör så här:

Skär köttet i större bitar. Koka upp en liter vatten tillsammans med lagerblad, vitpeppar och 1 tsk salt. Låt köttet koka upp och skumma sedan noga. Låt koka under lock i cirka 1 timme.

Under tiden: Rensa och skala rotfrukterna. Klyfta löken och strimmla purjolöken. Tärna potatis, morot och palsternacka.

När köttet kokat mjukt, ta upp och låt svalna.

Rör ner tomatpurén i grytan. Lägg grönsakerna i vattnet och koka i cirka 10 minuter, tills de mjuknat.

Skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i grytan. Låt koka upp och smaka sedan av med salt och peppar.

Servera med bröd, ost och gärna crème fraiche eller yoghurt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se


Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

En klassisk äppelpaj smakar fantastiskt med vaniljsås. Men det finns massor av andra goda efterrätter och bakverk för den som vill variera.
Stekta äpplen är både enkelt och gott till glass, antingen i panna eller helstekta äpplen i ugn. Och frukten passar som fyllning i både långpannekaka och en elegant äppelmazarin.
För den som gillar klassiskt vetebröd är äppelbullar perfekt fikabröd. Både äppelbullar med mos och äppelbullar med äppelhack är riktigt gott!
Eller så provar du ett nytt, gott recept på vetelängd, fylld med honung och äpple. En riktigt god äppellängd!

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...