Köttsoppa med rotfrukter

En kraftig soppa som kräver lite koktid men tillsammans med bröd blir en utmärkt huvudrätt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram nötkött, bog, högrev
  • 3 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök
  • 15 cm purjolök
  • 3 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 msk tomatpuré
  • körvel

Gör så här:

Skär köttet i större bitar. Koka upp en liter vatten tillsammans med lagerblad, vitpeppar och 1 tsk salt. Låt köttet koka upp och skumma sedan noga. Låt koka under lock i cirka 1 timme.

Under tiden: Rensa och skala rotfrukterna. Klyfta löken och strimmla purjolöken. Tärna potatis, morot och palsternacka.

När köttet kokat mjukt, ta upp och låt svalna.

Rör ner tomatpurén i grytan. Lägg grönsakerna i vattnet och koka i cirka 10 minuter, tills de mjuknat.

Skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i grytan. Låt koka upp och smaka sedan av med salt och peppar.

Servera med bröd, ost och gärna crème fraiche eller yoghurt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kantareller

Sommarsvamp till pasta, pytt och sallad!

Att hitta sommarens första kantareller är ett magiskt ögonblick. Njut dem nystekta på en toast eller förvandla dem till en enkel sommarsallad.

Snart fylls skogarna på nytt med svamp, men nu är gul kantarell fortfarande en riktig lyx som dyker upp i gräset runt stigar och skogsvägar.
De första fynden vi bärgar, försiktigt plockade i solhatten, smörsteker vi alltid och lägger på en skiva rostat surdegsbröd. Kanske lite flingsalt och svartpeppar att strö över. Så enkelt men otroligt gott!
Ganska snart vill vi ha omväxling och gör en gräddig kantarellstuvning som gör sig på både bröd, som täcke på nöt– eller lammkött i ugn eller som tillbehör till vilt.
Kantareller passar också fint i lätta, somriga rätter. En pytt med kantareller lockar fram smakerna hos alla ingredienser och en snabb kantarellpasta är enkel sommarmat med festsmak.
Prova gärna att smörsteka kantarellerna och toppa en god grönsallad med dem. Ett annorlunda men riktigt gott sätt att njuta av sommarens första svampskörd!

 svamprecept.se

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se

Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

sopprecept.se


Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

Gott till helgfika eller kanske lite vardagslyx? Det finns bra knep för att piffa upp de enklaste kakorna. Klassiska havreflarn med glass, smörkräm eller sylt mellan blir de riktiga minibakelser. Rulltårta i snygga skivor, gärna med lite spritsad grädde eller bär på är snabbakelsen framför andra. Gärna smaksatt med arrakssmörkräm eller romrussin… Nybakade choklad– och nötmuffins eller mjuka vinbärsmuffins… Lite spritsad grädde eller vaniljglass på toppen – Lagom mycket krångel, snyggt och gott!
För att inte tala om franska våfflor, nästan för gott för att serveras…
 

 bakakaka.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Bakelser

Fina mazariner Imponera med hemgjorda mazariner - något helt annat än de inplastade.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...