Borsjtj, Rödbetssoppa

Borsjtj, den klassiska, ryska/ukrainska rödbetssoppa som har en vacker färg och smakar fantastiskt med gräddfil eller yoghurt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 6-7 (500 g) råa rödbetor
  • 2-3 gula lökar
  • 1-2 morötter
  • en bit (250 g) vitkål
  • 2-3 msk smör
  • 1 1/2 liter buljong, grönsaks- eller kött-
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • 1-2 lagerblad
  • 1-2 msk vinäger
  • lite salt
  • gräddfil eller motsvarande till servering

Gör så här:

Skala och skär alla grönsakerna fint, spara en av rödbetorna.

Fräs de strimlade grönsakerna i smöret i en rymlig gryta - låt dem inte få färg!

Tillsätt buljongen (vatten + tre buljongtärningar) och kryddor.

Koka under lock på svag värme uppemot en halvtimme.

Strax innan soppan är klar tillsätter du den sista rödbetan finriven. Detta ger fin färg till soppan.

Servera soppan med en klick gräddfil eller yoghurt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Torgny
22 juni 2014

Vad är sji nyfiken

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really excellent D. Good job, cheers aeegbdfbbbagkeke
14 juni 2014

I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really excellent D. Good job, cheers aeegbdfbbbagkeke

Kommentar av Larissa
10 juli 2009

Ja, alla "ukrainare" har glömd att den första RYSKA huvudstaden var Kiev... Läs historien...

Svar av Gittan
4 mars 2010

Huvudstad i landet Rus där Ingegärd - dotter till Olof Skötkonung - levde.

Kommentar av LW
26 mars 2010

Hört att riktig borsjtj tar många timamr att göra och att man kokar kött till buljongen osv - vilket kött isf?

Svar av Alex2a
28 juli 2010

Ja, det är så: Först kokar man upp kött, gärna med ben och fett så att buljongen blir RIKTIGT gott, inga tärningar. Sedan lägger du i potatis. Under tiden steks riven morot, rödbetor, lök och krossade tomater i en stekpanna och flyttas till potatisen med kött. Och till slutet lägger man osthyvelriven vitkål. Gräddfil/creme fraiche är ett måste i tallriken. Smaklig måltid

Kommentar av rödbetan
6 oktober 2010

Denna soppa är helt fantastisk !!! Gör en stor sats för den går jättebra att frysa ! Lika god som den jag åt i Ryssland.

Kommentar av ukrainare
22 april 2008

Jag brukar lägga i också vita bönor och stekt paprika. Jätte gott!!!

Vill man ha vegetarisk kan man göra soppan med svamp. För att rödbetan ska behålla sin färg pressa in lita citron saft när soppan är nästan färdig.

Svar av F
31 mars 2010

jättegott heter det...

Svar av J
6 februari 2010

Var står det att soppan innehåller kött?

Kommentar av Lena
22 april 2008

Borsjtj är ukrainsk soppa! Håller med Maria, att Ryssland är känd för sin så kallad sji-soppa och peljmeni. Så var stolta över dem istället!

Kommentar av Pettsson
16 april 2008

Hur som helst så är soppan god :)

Kommentar av Soffan
10 april 2008

Soppan är Rysk Punkt slut......

Svar av Namn/signatur
10 juli 2012

Varför inte säga Sovjetisk så täcks fler länder in.

Kommentar av Maria
17 mars 2008

Borstj är egentligen ukrainsk soppa. Vilken idiot hittade på att den är rysk?

Ryssarna har ju Sji!!!


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se

Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

sopprecept.se


Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

Bekväm mat går lätt att ha färdig i frysen eller kylen, passar vardag som fest och kan serveras ihop med de flesta tillbehör. Gratänger med potatis som bas är just bekvämt. Du kan smaksätta med vad du för tillfället råkar ha hemma. Och servera dem till det mesta!
Gör du potatisgratäng med zucchini har du en god vego–gratäng till bönsalladen. Väljer du din favoritkorv kan potatisgratängen med korv och färskost bli en riktig festrätt eller barnens älsklingsrätt! Tillsammans med en grönsallad är enkel potatisgratäng med lax en perfekt vardagsmiddag – medan samma gratäng blir festmat på buffén. Eller prova ännu ett nytt, gott recept på rotfruktsgratäng som smakar utmärkt till både söndagsstek eller ett kryddigt grillspett!

 gratäng.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...