Borsjtj, Rödbetssoppa

Borsjtj, den klassiska, ryska/ukrainska rödbetssoppa som har en vacker färg och smakar fantastiskt med gräddfil eller yoghurt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 6-7 (500 g) råa rödbetor
  • 2-3 gula lökar
  • 1-2 morötter
  • en bit (250 g) vitkål
  • 2-3 msk smör
  • 1 1/2 liter buljong, grönsaks- eller kött-
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • 1-2 lagerblad
  • 1-2 msk vinäger
  • lite salt
  • gräddfil eller motsvarande till servering

Gör så här:

Skala och skär alla grönsakerna fint, spara en av rödbetorna.

Fräs de strimlade grönsakerna i smöret i en rymlig gryta - låt dem inte få färg!

Tillsätt buljongen (vatten + tre buljongtärningar) och kryddor.

Koka under lock på svag värme uppemot en halvtimme.

Strax innan soppan är klar tillsätter du den sista rödbetan finriven. Detta ger fin färg till soppan.

Servera soppan med en klick gräddfil eller yoghurt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Torgny
22 juni 2014

Vad är sji nyfiken

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really excellent D. Good job, cheers aeegbdfbbbagkeke
14 juni 2014

I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really excellent D. Good job, cheers aeegbdfbbbagkeke

Kommentar av Larissa
10 juli 2009

Ja, alla "ukrainare" har glömd att den första RYSKA huvudstaden var Kiev... Läs historien...

Svar av Gittan
4 mars 2010

Huvudstad i landet Rus där Ingegärd - dotter till Olof Skötkonung - levde.

Kommentar av LW
26 mars 2010

Hört att riktig borsjtj tar många timamr att göra och att man kokar kött till buljongen osv - vilket kött isf?

Svar av Alex2a
28 juli 2010

Ja, det är så: Först kokar man upp kött, gärna med ben och fett så att buljongen blir RIKTIGT gott, inga tärningar. Sedan lägger du i potatis. Under tiden steks riven morot, rödbetor, lök och krossade tomater i en stekpanna och flyttas till potatisen med kött. Och till slutet lägger man osthyvelriven vitkål. Gräddfil/creme fraiche är ett måste i tallriken. Smaklig måltid

Kommentar av rödbetan
6 oktober 2010

Denna soppa är helt fantastisk !!! Gör en stor sats för den går jättebra att frysa ! Lika god som den jag åt i Ryssland.

Kommentar av ukrainare
22 april 2008

Jag brukar lägga i också vita bönor och stekt paprika. Jätte gott!!!

Vill man ha vegetarisk kan man göra soppan med svamp. För att rödbetan ska behålla sin färg pressa in lita citron saft när soppan är nästan färdig.

Svar av F
31 mars 2010

jättegott heter det...

Svar av J
6 februari 2010

Var står det att soppan innehåller kött?

Kommentar av Lena
22 april 2008

Borsjtj är ukrainsk soppa! Håller med Maria, att Ryssland är känd för sin så kallad sji-soppa och peljmeni. Så var stolta över dem istället!

Kommentar av Pettsson
16 april 2008

Hur som helst så är soppan god :)

Kommentar av Soffan
10 april 2008

Soppan är Rysk Punkt slut......

Svar av Namn/signatur
10 juli 2012

Varför inte säga Sovjetisk så täcks fler länder in.

Kommentar av Maria
17 mars 2008

Borstj är egentligen ukrainsk soppa. Vilken idiot hittade på att den är rysk?

Ryssarna har ju Sji!!!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

helgmenyn.se


Nudelwok

Snabb nudelwok till vardag och fest

Kryddig kycklingwok på nudlar eller kanske en nudelsallad med lax?

Ibland behövs snabba lösningar i köket. Men snabbmat behöver inte vara färdigmat eller snabbnudlar. Wok med risnudlar som bas går snabbt och är betydligt nyttigare och väldigt mycket godare!
Prova ett recept på kycklingwok med grönsaker och nudlar. Gott, kryddigt och mättande på kort tid! Eller gör en klassisk grönsakswok som passar även den som äter vegetariskt eller vegankost.
En god nudelsallad med rökt lax är också snabbmat med smak. Enkel att variera och tillräckligt elegant till rostat bröd, vitlöksmör och sparris en fredagskväll!
Du kan också låta snabba nudlar bli en ingrediens i soppan och servera en riktigt mustig kycklingsoppa där nudlarna samsas med rotfrukter.
Eller gör snabbvarianten av pasta carbonara – använd nudlar i en glutenfri risnudel-carbonara. Enkelt gott och snabbt!

 kycklingrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...