Borsjtj, Rödbetssoppa

Borsjtj, den klassiska, ryska/ukrainska rödbetssoppa som har en vacker färg och smakar fantastiskt med gräddfil eller yoghurt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 6-7 (500 g) råa rödbetor
  • 2-3 gula lökar
  • 1-2 morötter
  • en bit (250 g) vitkål
  • 2-3 msk smör
  • 1 1/2 liter buljong, grönsaks- eller kött-
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • 1-2 lagerblad
  • 1-2 msk vinäger
  • lite salt
  • gräddfil eller motsvarande till servering

Gör så här:

Skala och skär alla grönsakerna fint, spara en av rödbetorna.

Fräs de strimlade grönsakerna i smöret i en rymlig gryta - låt dem inte få färg!

Tillsätt buljongen (vatten + tre buljongtärningar) och kryddor.

Koka under lock på svag värme uppemot en halvtimme.

Strax innan soppan är klar tillsätter du den sista rödbetan finriven. Detta ger fin färg till soppan.

Servera soppan med en klick gräddfil eller yoghurt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Torgny
22 juni 2014

Vad är sji nyfiken

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really excellent D. Good job, cheers aeegbdfbbbagkeke
14 juni 2014

I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really excellent D. Good job, cheers aeegbdfbbbagkeke

Kommentar av Larissa
10 juli 2009

Ja, alla "ukrainare" har glömd att den första RYSKA huvudstaden var Kiev... Läs historien...

Svar av Gittan
4 mars 2010

Huvudstad i landet Rus där Ingegärd - dotter till Olof Skötkonung - levde.

Kommentar av LW
26 mars 2010

Hört att riktig borsjtj tar många timamr att göra och att man kokar kött till buljongen osv - vilket kött isf?

Svar av Alex2a
28 juli 2010

Ja, det är så: Först kokar man upp kött, gärna med ben och fett så att buljongen blir RIKTIGT gott, inga tärningar. Sedan lägger du i potatis. Under tiden steks riven morot, rödbetor, lök och krossade tomater i en stekpanna och flyttas till potatisen med kött. Och till slutet lägger man osthyvelriven vitkål. Gräddfil/creme fraiche är ett måste i tallriken. Smaklig måltid

Kommentar av rödbetan
6 oktober 2010

Denna soppa är helt fantastisk !!! Gör en stor sats för den går jättebra att frysa ! Lika god som den jag åt i Ryssland.

Kommentar av ukrainare
22 april 2008

Jag brukar lägga i också vita bönor och stekt paprika. Jätte gott!!!

Vill man ha vegetarisk kan man göra soppan med svamp. För att rödbetan ska behålla sin färg pressa in lita citron saft när soppan är nästan färdig.

Svar av F
31 mars 2010

jättegott heter det...

Svar av J
6 februari 2010

Var står det att soppan innehåller kött?

Kommentar av Lena
22 april 2008

Borsjtj är ukrainsk soppa! Håller med Maria, att Ryssland är känd för sin så kallad sji-soppa och peljmeni. Så var stolta över dem istället!

Kommentar av Pettsson
16 april 2008

Hur som helst så är soppan god :)

Kommentar av Soffan
10 april 2008

Soppan är Rysk Punkt slut......

Svar av Namn/signatur
10 juli 2012

Varför inte säga Sovjetisk så täcks fler länder in.

Kommentar av Maria
17 mars 2008

Borstj är egentligen ukrainsk soppa. Vilken idiot hittade på att den är rysk?

Ryssarna har ju Sji!!!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

fiskrecept.nu

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu


Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

Tzatziki är ett måste till grillat och medelhavsmat. Oavsett om du planerar sommarfest med buffé eller lunch en vanlig tisdag lyfter såsen måltiden till en lite högre nivå. Med mustig rödvinssås till får rustika kötträtter med potatis en extra skjuts. Yoghurt och mynta rör du snabbt ihop till en raita som svalkar till kryddiga rätter och heta grytor. Det är såsen som gör det!

 sasrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...