Fransk löksoppa

Härligt kraftig soppa som går lätt att laga och som värmer fint speciellt som förrätt eller enklare mål.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 450-500 g (6 st) gul lök
  • 2-3 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
  • 1-2 lagerblad
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl vitt vin
  • några skivor vitt bröd
  • ett par dl riven ost

Gör så här:

Skala och skär lökarna i tunna skivor, fräs dem lätt i smöret, de ska inte få färg.

Strö över mjölet, och rör ner det varsamt.

Späd med vattnet och buljongen. Tillsätt vitt vin och kryddorna.

Koka på svag värme runt 15 minuter.

Skär brödet i tärningar och rosta dem i ugnen. Servera med riven ost som strös direkt på soppan.

Soppan kan också med fördel gratineras med brödet och osten flytande på toppen. Häll upp soppan i ugnssäkra portionsskålar, lägg en brödskiva över varje skål. Strö över riven ost och gratinera i ugn, 250 grader i ungefär 10 minuter, tills osten fått färg. Servera genast!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Oliver
4 januari 2011

Hur många msk vetemjöl???

Kommentar av Catrine Heinestam
20 november 2009

Hej,

Vi gjorde denna löksoppa i häromdagen och sex ökar gjorde att vattnet knappt täckte löken. Soppan blev mer som pizzasallad fast med lök istället. Lökar är ju så olika stora. Är det inte bättre att skriva hur många dl skivade lök det skall vara? Mvh Catrine

Redaktionens kommentar
Du har en poäng, vi ska titta på det.
Kommentar av Kilogram
26 maj 2010

Jag håller med föregående talare !

Sånt som kan variera i storlek ska anges i vikt, tex potatisar, morötter mm mm

Kommentar av Ola Rosenqvist
11 juli 2010

Sen får man ju ha lite känsla...att slaviskt följa ett recept är mycket märkligt

Kommentar av pha@foss.dk
24 augusti 2010

God soppa


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se

Bakakaka

Mera muffins!

Muffins är mums! Baka ett nytt recept på blåbärsmuffins med graham.

bakakaka.se


Kyckling

Vardagsfest!

När det ska gå snabbt att ordna mat med festkänsla blir det ofta kyckling. Gratinerad kyckling i tomat är både lättlagat och gott.

Förr var kyckling för många riktig festmat. Och även om det i dag går att köpa kyckling till vardags är det en vanlig rätt när det ska vara lite festligt. Inte konstigt, kyckling är lättlagat och gott. Dessutom är det magert. Prova en smakrik kycklinggryta med rotfrukter. Eller en god och värmande kycklingsoppa? Kanske kryddiga kycklingspett eller ett gott recept på gratinerad kyckling i tomat till helgen.

Variationen är oändlig och resultatet brukar bli utmärkt!

Numera finns kravmärkt kyckling att hitta i många butiker; välj den och tänk på miljön och djuromsorgen!

 kycklingrecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...