Fransk löksoppa

Härligt kraftig soppa som går lätt att laga och som värmer fint speciellt som förrätt eller enklare mål.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 450-500 g (6 st) gul lök
  • 2-3 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
  • 1-2 lagerblad
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl vitt vin
  • några skivor vitt bröd
  • ett par dl riven ost

Gör så här:

Skala och skär lökarna i tunna skivor, fräs dem lätt i smöret, de ska inte få färg.

Strö över mjölet, och rör ner det varsamt.

Späd med vattnet och buljongen. Tillsätt vitt vin och kryddorna.

Koka på svag värme runt 15 minuter.

Skär brödet i tärningar och rosta dem i ugnen. Servera med riven ost som strös direkt på soppan.

Soppan kan också med fördel gratineras med brödet och osten flytande på toppen. Häll upp soppan i ugnssäkra portionsskålar, lägg en brödskiva över varje skål. Strö över riven ost och gratinera i ugn, 250 grader i ungefär 10 minuter, tills osten fått färg. Servera genast!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Oliver
4 januari 2011

Hur många msk vetemjöl???

Kommentar av Catrine Heinestam
20 november 2009

Hej,

Vi gjorde denna löksoppa i häromdagen och sex ökar gjorde att vattnet knappt täckte löken. Soppan blev mer som pizzasallad fast med lök istället. Lökar är ju så olika stora. Är det inte bättre att skriva hur många dl skivade lök det skall vara? Mvh Catrine

Redaktionens kommentar
Du har en poäng, vi ska titta på det.
Kommentar av Kilogram
26 maj 2010

Jag håller med föregående talare !

Sånt som kan variera i storlek ska anges i vikt, tex potatisar, morötter mm mm

Kommentar av Ola Rosenqvist
11 juli 2010

Sen får man ju ha lite känsla...att slaviskt följa ett recept är mycket märkligt

Kommentar av pha@foss.dk
24 augusti 2010

God soppa


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

glutenfriarecept.se

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu


Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

Mjukt vetebröd, smörig fyllning och en mild smak av kanel eller vanilj – det är svårt att motstå nybakade bullar. Prova att fylla vetebrödet med äpple nästa gång och du har en smak som riktigt gifter sig med de andra.
I äppelbullar med russin utgår du från hela äpplen och gör ett gott äppelhack som du fyller snäckorna med. Vill du hellre baka på äppelmos är äppelbullar gjorda som små knyten ett lätt och gott recept. Kanske på sin plats med en varning – de går åt väldigt fort…

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...