Fransk löksoppa

Härligt kraftig soppa som går lätt att laga och som värmer fint speciellt som förrätt eller enklare mål.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 450-500 g (6 st) gul lök
  • 2-3 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
  • 1-2 lagerblad
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl vitt vin
  • några skivor vitt bröd
  • ett par dl riven ost

Gör så här:

Skala och skär lökarna i tunna skivor, fräs dem lätt i smöret, de ska inte få färg.

Strö över mjölet, och rör ner det varsamt.

Späd med vattnet och buljongen. Tillsätt vitt vin och kryddorna.

Koka på svag värme runt 15 minuter.

Skär brödet i tärningar och rosta dem i ugnen. Servera med riven ost som strös direkt på soppan.

Soppan kan också med fördel gratineras med brödet och osten flytande på toppen. Häll upp soppan i ugnssäkra portionsskålar, lägg en brödskiva över varje skål. Strö över riven ost och gratinera i ugn, 250 grader i ungefär 10 minuter, tills osten fått färg. Servera genast!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Oliver
4 januari 2011

Hur många msk vetemjöl???

Kommentar av Catrine Heinestam
20 november 2009

Hej,

Vi gjorde denna löksoppa i häromdagen och sex ökar gjorde att vattnet knappt täckte löken. Soppan blev mer som pizzasallad fast med lök istället. Lökar är ju så olika stora. Är det inte bättre att skriva hur många dl skivade lök det skall vara? Mvh Catrine

Redaktionens kommentar
Du har en poäng, vi ska titta på det.
Kommentar av Kilogram
26 maj 2010

Jag håller med föregående talare !

Sånt som kan variera i storlek ska anges i vikt, tex potatisar, morötter mm mm

Kommentar av Ola Rosenqvist
11 juli 2010

Sen får man ju ha lite känsla...att slaviskt följa ett recept är mycket märkligt

Kommentar av pha@foss.dk
24 augusti 2010

God soppa


Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Köttbullar

Ny sajt

Pepparochsalt lanserar ännu en receptsajt, köttbullsrecept.se!

köttbullsrecept.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

Kokos, choklad och muscavadosocker - detta är en riktigt läcker kladdkaka!

Bakas lätt i långpannan och räcker till många. Dessutom blir den bara godare av att vila någon dag innan den äts.

Så fram med förklädet och slå på ugnen - Det är dags att skaffa en ny kladdkaksfavorit!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...